hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Odlaskom Treæeg programa HTV gubi 12 sati programa

10.01.2003.

 Niti neæe, barem ne u slijedeæih šest mjeseci - tvrdi ravnatelj HRT-a Mirko Galiæ precizirajuæi da æe gledatelji, što se HTV-ovog programa tièe, u trilemi koji od njih gledati, biti - najmanje do 1. srpnja.
    - A možda i kasnije. Sve ovisi o konaènom završetku procedure oko imenovanja novog koncesionara - dodaje Galiæ istièuæi da æe u tom sluèaju HTV umjesto dosadašnjih 55 sati na sva tri programa, dnevno emitirati 12 sati programa manje. Naravno, to znaèi da æe se ostati i bez znaèajne marketinške zarade. No, unatoè nemalom broju protivnika sužavanja HTV-a na samo dva programa, stvarnost je neumoljiva. Ona kaže da æe se novi koncesionar treæe mreže znati najkasnije do 1. listopada ove godine. Ipak, i tu neki sumnjièavo vrte glavom i ponavljaju: "(Možda, možda..."). Ima èak i onih koji kategorièno tvrde - ta koncesija u tom roku uopæe neæe biti dodijeljena.
    - Da bi se to doista i dogodilo svoj glas za jednog kandidata, od devet èlanova Vijeæa za radio i televiziju, treba dati njih najmanje pet. To je nemoguæe! Glasovi æe se najvjerojatnije raspršiti po sistemu 3+3+3 ili 4+3+2, a to znaèi da od ovoga natjeèaja neæe biti ništa - njihovo je objašnjenje.
    Bilo kako bilo cijela stvar oko privatizacije treæe mreže se pokrenula te svi oni koji jednog dana sebe vide kao koncesionara druge po redu komercijalne televizije u nas i to na nacionalnoj razini svoje su napadaèke redove i strategiju veæ formirali. Razlika je samo u tome tko æe od njih u osvajaèki pohod krenuti javno, s imenom i prezimenom, a tko pozadinski tajno skrivajuæi se iza nekoga ili neèega. U svakom sluèaju svi æe oni svoje prijave Vijeæu za radio i televiziju morati podnijeti do 20. svibnja.
    Ono što sada izaziva najviše zanimanja pitanje je - a tko su oni? Što se tièe stranih medijskih divova kojima i hrvatski medijski prostor neodoljivo miriše najèešæe se spominju: "(Mediaset") talijanskog premijera Silvija Berlusconija, "(News Corporation") Australca Ruperta Murdocha, RTL Group i amerièki "(Central European media enterprise") (CME).
    O prvom takmacu, medijskom caru susjedne države, dovoljno je reæi da je u Italiji vlasnik triju televizijskih programa s nacionalnom koncesijom: "(Canale 5"), "(Italija 1") i "(Reteqaattro"). Medijsku glad pokušao je utažiti i u Francuskoj iz koje se ipak povukao, dok je španjolska televizija èiji je 40-postotni vlasnik zbog raznih nepravilnosti završila èak i na sudu. Sad je Berlusconi pipke svog poslovnog carstva odluèio oèito proširiti i na naš teren.
    S istom namjerom u tome bi mu se najvjerojatnije mogao suprostaviti danas definitivno jedan od najveæih medijskih magnata R. Murdoch koji u svom vlasništvu ima 35 televizijskih postaja u SAD-u te nepregledan broj kabelskih i satelitskih kanala u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, Aziji i Europi. Njegovi su primjerice: "(Sky"), "(National Geographic channel"), "(Paramount channel"), "(Movie channel") ali i filmska produkcijska kuæa "(Twentieth Century Fox") kao i brojne poznate svjetske tiskovine.
    "(RTL Group") najveæa je, pak, europska televizijska korporacija sa sjedištem, ne u Njemaèkoj kako se to najèešæe misli, veæ u Luksemburgu i veæinski je vlasnik preko 20 televizijskih postaja u osam europskih zemalja: Belgiji, Francuskoj, Luksenburgu, Nizozemskoj, Njemaèkoj, Maðarskoj i Velikoj Britaniji. U njima neki od RTL-ovih aduta su: "(Vox"), "(M6"), "(Channel 5"), "(Antena 3"), "(TVI")...
    Iza amerièke medijske kuæe "(CME") koja se veæ dobro utaborila u istoènoeuropskim krajevima stoji Ronald Lauder potomak utemeljiteljice ugledne kozmetièke tvrtke Esthe Lauder. Trenutaèno "(Central European Media Enterprise") posjeduje TV kanale Sloveniji, Ukrajini, Rumunjskoj, Slovaèkoj, Poljskoj i Maðarsoj, dok se iz medijske arene u Èeškoj povukao. Ako se precizira da su u vlasništvu iste kuæe slovenski "(POP TV") i "(Kanal A") situacija postaje znatno napetija.

Povratak

AKTUALNO