hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Napad na novinare nije i nasilnièko ponašanje!?

29.01.2003.

DUBROVNIK — Nepravomoænom su presudom dubrovaèkog Opæinskog suda okrivljenici djelatni doèasnik Robert Tomiæ i kuhar Zoran Matkoviæ oglašeni krivima zbog poèinjenih kaznenih djela povrede slobode izražavanja misli, pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede i protupravnog oduzimanja slobode. Istom presudom okrivljenici su osuðeni na jedinstvene kazne zatvora: Tomiæ od 10 i Matkoviæ od 6 mjeseci zatvora, odnosno na uvjetne kazne Tomiæu na dvije godine, a Matkoviæu na godinu dana kušnje.
Opæinsko je državno odvjetništvo u Dubrovniku teretilo Tomiæa i Matkoviæa za fizièki napad i nanošenje teških tjelesnih ozljeda novinaru Jadranu Kaporu i fotoreporteru Mateu Riloviæu iz dubrovaèkog dopisništva "Jutarnjeg lista" pri obavljanju novinarskog zadatka i istraživanja okolnosti o navodnoj protupravnoj izgradnji vikendice generala HV-a Marinka Krešiæa na otoku Lopudu pokraj Dubrovnika 25. veljaèe 1999. godine. Nakon roèišta, na izreèenu su se presudu žalili odvjetnici okrivljenih Krunoslav Olujiæ iz Zagreba i Dragan Pištalo iz Dubrovnika, te je u ponovljenom postupku, prema naputku Šupanijskog suda, ponovno izveden dokazni postupak te su suoèeni svjedoci u odnosu na razlike u iskazima.
Spomenutim se braniteljima na prvom roèištu suèelice našla zastupnica ošteæenih, zagrebaèka odvjetnica Vesna Alaburiæ te je bio zanimljiv "sraz" dva odvjetnièka stila. U odnosu na prvobitni pravorijek novoizreèena kazna je nešto blaža, a najveæa razlika odnosi se na èinjenicu kako su optuženici osloboðeni krivnje za kazneno djelo nasilnièkog ponašanja. Naime, Opæinski je sud zakljuèio kako, s obzirom na naèin izvršenja, to kazneno djelo nije i dokazano jer nije svako nasilje ujedno i kazneno djelo nasilnièkog ponašanja koje je samo sebi svrha, nego je u ovom sluèaju upotrijebljeno da bi se novinare onemoguæilo u prikupljanju informacija.
Navedeni je sudski postupak posebno zanimljiv i po èinjenici što u suvremenoj Hrvatskoj predstavlja prvi sudski proces za kazneno djelo povrede slobode izražavanja misli.

A. KALAJDŽIÆ

Povratak

AKTUALNO