hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Redizajn« izbacio kulturu

29.01.2003.

ZAGREB – Od nedjelje, 2. veljaèe, prestaje izlaziti »Kulturni obzor«, prilog »Veèernjeg lista« namijenjen kulturnim zbivanjima. Zbog èega je, nakon deset godina postojanja, prilog ukinut pokušali smo juèer saznati od njegovog urednika Milana Ivkošiæa, koji nam je potvrdio tu informaciju, ali je – što se tièe objašnjenja za prestanak izlaženja »Kulturnog obzora« – bio prilièno škrt na rijeèima.
    – Mogu vam samo reæi da se radi o potezu u sklopu redizajna cijelog lista, kazao je Ivkošiæ te dodao da za sada ne zna hoæe li nestanak priloga utjecati na ostanak, odnosno odlazak novinarskog kadra iz lista. Istovjetni odgovor »ne znam« dobili smo i na pitanje o eventualnom buduæem pokretanju nekog drugog, sliènog kulturnog priloga u »Veèernjaku«.
    Kako neslužbeno saznajemo, na ukidanje »Kulturnog obzora« reagirat æe Zbor novinara u kulturi pri Hrvatskom novinarskom društvu, zatim Društvo hrvatskih književnika koje je veæ izrazilo ogorèenje takvom odlukom, tvrdeæi da time »Veèernji list« »proždire i urušava vlastitu kulturu«, kao i Hrvatsko društvo pisaca te najvjerojatnije Hrvatski centar P.E.N.-a, na svojoj subotnjoj Godišnjoj skupštini. Njihovo bi priopæenje trebalo biti u obliku prosvjeda zbog gubitka jedne od hrvatskih kulturnih tribina.
    Podsjetimo, s ukidanjem »Kulturnog obzora« spekuliralo se veæ duže vremena, a inozemni vlasnici »Veèernjaka« oèito su sad definitivno zakljuèili da im je kulturni prilog nepotreban ili neprofitabilan.
I. F.

Povratak

AKTUALNO