hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Šteta za hrvatsku kulturu

31.01.2003.

ZAGREB – »Skandal« i »katastrofa« najèešæe su rijeèi kojima zagrebaèki kulturnjaci opisuju ukidanje »Kulturnog obzora«, tjednog priloga »Veèernjeg lista« namijenjenog kulturnim zbivanjima, èiji je posljednji broj izašao 26. sijeènja.
    Na vijest o prestanku njegovog izlaženja prvo je reagiralo Društvo hrvatskih književnika. Anðelko Novakoviæ, potpredsjednik DHK-a, uputio je prekjuèer uredništvu »Veèernjaka« priopæenje u kojem istièe kako »u nevjerici da æe vlasnik lista ukinuti 'Kulturni obzor', DHK i na samu takvu pomisao iskazuje ogorèenje«. »Kakva ludost: šireæi se – 'Veèernji list' proždire i urušava vlastitu kulturu!?«, piše u pismu, u kojem se napominje da su te novine upravo po »Kulturnom obzoru« bile prepoznatljive i prihvatljive.
    Književni kritièar Velimir Viskoviæ, inaèe predsjednik Hrvatskog društva pisaca, kazao nam je juèer kako »osobno smatra da je to iznimna šteta za hrvatsku kulturu«.
    – Unatoè dominantnom konzervativnom pristupu i èinjenici da su u prilogu bili zastupljeni ljudi s kojima se èesto nisam slagao, »Kulturni obzor« omoguæavao je raznolikost u pristupu kulturnim temama, istièe Viskoviæ, èije je Društvo takoðer reagiralo priopæenjem.
    – To je oèajno. To je bio tako dobar prilog i zbog njega sam nedjeljom kupovao »Veèernjak«, bio je osobno pogoðen glumac Goran Grgiæ. Grgiæ je pak, u ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika, dodao kako ukidanje priloga znaèi da æe mnogi biti zakinuti za dobre kulturne teme, najavivši i da æe HDDU, vrlo vjerojatno, na tu vijest reagirati priopæenjem. Ništa manje nezadovoljstva ne pokazuje niti Robert Šimrak, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koji kaže da je ukidanje priloga »katastrofa« te dodaje kako je postala gotovo praksa da se u Hrvatskoj zakida kultura što je, prema njegovim rijeèima, »uvijek porazno«.
    – Izgleda da ih više interesira žutilo i traèevi, nego kultura, kaže predsjednik HDLU-a, napominjuæi da se time potcjenjuju èitatelji.
    Sibila Petlevski, predsjednica Hrvatskog centra P.E.N.-a, najavila je pak da æe »penovci« najvjerojatnije o toj temi raspravljati i na Godišnjoj skupštini, zakazanoj za sutra, nakon èega bi se i ta udruga mogla oglasiti priopæenjem.
    No, oko pitanja je li ukidanje »Kulturnog obzora« bilo uvjetovano inozemnom vlasnièkom strukturom u »Veèernjaku«, naši se sugovornici razilaze. Viskoviæ tako smatra da niti hrvatski vlasnici ne bi pokazali previše osjetljivosti za kulturne teme. »Iako privatni vlasnik ima potpuno pravo odreðivati kako æe novine izgledati, i javnost ima pravo dati svoje mišljenje i treba se pobuniti protiv takvih odluka«, stav je književnog kritièara s kojim se djelomièno slaže i Grgiæ. Glumac, naime, istièe da se ne bi smjelo dozvoliti da iskljuèivo profit odreðuje politiku lista te se nada da postoje »neke klauzule prema kojima su vlasnici dužni èuvati hrvatske vrijednosti, meðu kojima je svakako i kultura«.
    Šimrak je u tom pitanju oprezniji. Udruga kojoj je on na èelu æe stoga, prije reagiranja, prièekati da èuje i argumente vlasnika za ukidanje »Kulturnog obzora«, a on sam dodaje kako je moguæe da æe se nestanak priloga kompenzirati na neki drugi naèin. No, hoæe li »Veèernjak« doista u skoro vrijeme krenuti s nekim sliènim kulturnim dodatkom još se uvijek ne zna. Na to nam pitanje, podsjetimo, nije mogao odgovoriti niti dosadašnji urednik »Kulturnog obzora« Milan Ivkošiæ. Stoga æe konaèna ocjena poteza vlasnika možda doista trebati prièekati naredno razdoblje.
Irena FRLAN
 

Povratak

AKTUALNO