hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Strah od Gorana Miliæa

13.02.2003.

Stupanjem na snagu novog Zakona o HRT-u sadašnji urednik Informativno-politièkog programa Nikola Kristiæ trebao bi postati najjaèi èovjek na HTV-u. Automatizmom koji je predviðen odredbama novog zakona, Kristiæ bi, naime, trebao postati glavni urednik Informativnog programa HTV-a koji potpuno samostalno rukovodi i organizira svojim programom. Jasna Ulaga-Valiæ, pak, koja je Kristiæu još uvijek prvi nadreðeni urednik, bit æe odgovorna za ostale dijelove programa i izradu godišnje sheme. Meðu njima više neæe postojati vertikala odgovornosti, nego postaju potpuno ravnopravni, s time da je Kristiæev Informativni program kudikamo važniji i zanimljiviji buduæi da se preko "njegova" programa informira èak 94 posto graðana Hrvatske.
Ovako bi stvari trebale biti postavljene onog trenutka kada novi zakon o HRT-u stupi na snagu. Do tada, meðutim, na Prisavlju æe se primjenjivati odredbe još uvijek aktualnog zakona. I upravo zahvaljujuæi tom interregnumu, još uvijek postoji moguænost da æe se na HTV-u dogoditi dramatièan preokret. Naime, Vijeæe HRT-a svoju je posljednju sjednicu završilo neposredno prije glasovanja o zahtjevu za smjenama koje su još prije tri mjeseca podnijeli Nikola Kristiæ i sedam HTV-ovih urednika. Po još uvijek važeæem zakonu, Vijeæe je obvezno barem jednom mjeseèno održati sjednicu, a to znaèi kako æe se 20. ili najkasnije 27. veljaèe održati sljedeæa njihova sjednica. Novi zakon o HRT-u, pak, zbog brojnih amandmana koji su usvojeni u Saboru, morat æe proæi dosta opsežnu proceduru, od izrade èistopisa, zatim autorizacije matiènog Odbora za medije na èijem je èelu HSS-ovac Luka Roiæ, pa sve do objave u Narodnim novinama.
Novi zakon stupit æe na snagu tek osmog dana od objave u Narodnim novinama tako da je realno oèekivati kako æe Vijeæe HRT-a svoju sljedeæu sjednicu održati po još uvijek važeæem zakonu. A na toj sjednici prva toèka dnevnog reda bit æe glasovanje o Kristiæevu zahtjevu za razrješenje. Vijeæe svoje odluke donosi veæinom glasova, a buduæi da je za utvrðivanje kvoruma potrebno trinaest vijeænika, to znaèi kako je teoretski moguæe da Kristiæ bude smijenjen èak i u sluèaju da za to bude glasovalo samo sedam èlanova Vijeæa HRT-a.
Glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga-Valiæ veæ je prije mjesec dana za Kristiæeva nasljednika predložila Gorana Miliæa. Ako bi se ovaj scenarij ostvario, Goran Miliæ postao bi novoizabrani urednik Informativno-politièkog programa na kojeg bi se odnosile odredbe novog zakona o HRT-u.
Buduæi da se zbog stalnog trvenja izmeðu koalicijskih partnera SDP-a i HSS-a Hrvatska veæ praktièki nalazi u predizbornom vremenu, teško je i zamisliti kakva bi bila reakcija vladajuæih politièara na saznanje da æe im najutjecajniji program ureðivati "nepredvidljivi" Goran Miliæ. Baš zbog toga bit æe zanimljivo iduæih dana osluškivati njihova obrazloženja o tome kako ovakav scenarij, formalno-pravno, ipak nije moguæe realizirati. Još interesantnije bit æe promatrati kako æe se pozicionirati èlanovi Vijeæa HRT-a.
Odnosi unutar podijeljenog Vijeæa prilièno su nedefinirani i teško je u ovom trenutku procijeniti koliko bi vijeænika odluèilo podržati ovakav scenarij. U svakom sluèaju, ne treba ga ignorirati jer, poznavajuæi odnose u Vijeæu, ponekad i nevjerojatni prijedlozi imaju pedeset posto šanse da budu prihvaæeni. Zato ne treba potpuno odbaciti moguænost da æemo za Gorana Miliæa reæi ono što je reèeno za pokojnog Batu Stojkoviæa u filmu Tko to tamo peva: "Ovaj èovek je neuništiv!".
Na osnovi dosadašnjeg pozicioniranja èlanova Vijeæa HRT-a, sa sigurnošæu se može tvrditi kako æe biti vrlo neizvjesno prilikom glasovanja o razrješenju Nikole Kristiæa.
Za njegovu smjenu moglo bi glasovati devet vijeænika: Vlatko Silobrèiæ, Ante Èoviæ, Ivo Goldstein, Ivan Grubišiæ, Peter Kuzmiè, Ana Kneževiæ, Drago Antoniazzo, Nenad Obrenoviæ i Darko Grivièiæ.
Protiv Kristiæeve smjene svoj glas bi takoðer moglo dati devet vijeænika: Vlaho Bogišiæ, Anðelko Novakoviæ, Stjepan Lice, Dragutin Luèiæ, Antun Vrdoljak, Tonko Lonza, Nada Gaæešiæ-Livakoviæ, Jadranka Kolareviæ i Zvonimir Stanislav.
Èetiri vijeænièka mjesta trenutaèno su prazna jer su svoje ostavke dali Sibila Petlevski, Željko Ivanèeviæ, Davor Bruketa i Jakša Kušan. Na koncu, troje neodluèenih vijeænika bit æe iduæih dana sigurno predmetom raznih agitacija. Teško je u ovom trenutku predvidjeti kome æe svoj glas dati Marijan Kunštriæ, Vladimir Paar i Donata Barišiæ. Doduše, vijeænica Barišiæ vjerojatno æe se prikloniti onom dijelu koji se protivi Kristiæevoj smjeni, ali to se od nje oèekivalo i prilikom posljednjega glasovanja o povjerenju glavnoj urednici. Meðutim, ona je pogrešno shvatila pitanje pa je umjesto "za" razrješenje, glasovala "protiv".

Piše Predrag PEPIÆ

Povratak

AKTUALNO