hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Eksplozivom raznesen mercedes Nina Paviæa

02.03.2003.

Spomenuto je vozilo, inaèe, u kritièno vrijeme bilo parkirano u (slijepoj) Ulici Davor (na Tuškancu), nasuprot kuænog broja 6, pet metara od Paviæeve kuæe, a pri snažnoj detonaciji je popucalo i desetak stakala na obližnjim kuæama. U blizini navedenog mercedesa je bilo parkirano još nekoliko automobila, no oni su ostali neošteæeni.
Policiju je o eksploziji obavijestio Paviæev susjed kojemu su na kuæi popucala prozorska stakla. Do sada je utvrðeno kako je ispod prednjeg desnog dijela vozila EPH postavljena (zasad nepoznata) eksplozivna naprava koja je aktivirana "daljinskim upravljaèem" ili sporogoreæim štapinom, a desetak minuta nakon eksplozije je na "merdži" izbio požar koji je gotovo u potpunosti "progutao" to vozilo. Oèevid koji je poèeo oko šest sati, obavljaju struène ekipe Policijske uprave zagrebaèke, Protueksplozijski policijski odjel i Centar za kriminalistièka vještaèenja MUP-a RH, a po njegovu okonèanju æe javnost biti upoznata s rezultatima.
Na tiskovnoj konferenciji je glasnogovornica PU zagrebaèke Stanka Saraja istaknula kako je Paviæ u razgovoru s policajcima rekao da do sada nije imao prijetnji. Dodala je: - Niti policija nema takvih saznanja, a Paviæ za sada nije zatražio policijsku zaštitu.
U Upravi Europapress Holdinga, pak, istièu kako je "podmetanje bombe pod automobil najveæeg novinskog izdavaèa u Hrvatskoj teroristièki èin i dosad najozbiljniji napad na neovisnost i slobodu medija". Na kraju zakljuèuju: - Uprava EPH smatra da je ovaj bombaški napad kulminacija dosadašnjih prijetnji i napada koji su posljednjih mjeseci prijavljeni Ministarstvu unutarnjih poslova, a upuæeni našim novinarima zbog pisanja o razlièitim sluèajevima kriminala u Hrvatskoj.
S tim u vezi podsjetimo kako je nedavno u blizini Vjesnikova nebodera fizièki bio napadnut novinar "Globusa" Mark Cigoj, a fizièke su prijetnje bile upuæene novinarima toga tjednika Renati Ivanoviæ i Gordanu Maliæu. Zamjenik glavnog urednika "Jutarnjeg lista" Davor Butkoviæ je rekao kako su prijetnje uèestalo uslijedile nakon puštanja na slobodu nekih od optuženika u sluèaju tzv. zloèinaèke organizacije. Dodao je kako se u napadu na Paviæa radi o klasiènom mafijaškom èinu, isto kao i u sluèaju napada na direktora Privredne banke Zagreb Božu Prku koji je nedavno pretuèen ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje.
O motivima "bombaškog ataka" na direktora EPH ipak je još prerano govoriti, a vjerojatno se radi o znaku upozorenja. Je li, možda, osim veæ nabrojanog iz spomenute tvrtke, pozadina svega novèano dugovanje, "nesreðeni" vlasnièki odnosi unutar EPH ili nešto treæe, teško je reæi. Nije naodmet napomenuti kako je Ninoslavu Paviæu prije nekoliko godina bio ukraden automobil (volvo).
I do sada su, inaèe, u Zagrebu "letjeli auti u zrak" kao upozorenje, a u radikalnijim sluèajevima su stradale i osobe u njima. Tako je, recimo, u eksploziji podmetnute eksplozivne naprave pod njegov automobil prije nekoliko godina smrtno stradao Albert Buriæ, dok je u drugom dogaðaju teško ozlijeðen Miljenko Žaja-Krojf (optužen u veæ spomenutom sluèaju tzv. zloèinaèke organizacije) koji je ostao trajni invalid. U tim se primjerima radi o mafijaškim obraèunima, a policija nije uspjela pronaæi "podmetaèe eksploziva". Teško æe joj to "poæi za rukom" i u Paviæevu sluèaju.

Igor DOŠEN

Povratak

AKTUALNO