hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Policajac dobar, novinar zloèest

06.03.2003.

Nadziruæi postupanje pol. službenika VII. PP Zagreb, službenici zakonitosti postupanja ove Uprave utvrdili su da je isto bilo sukladno pozitivnim zakonskim propisima, odnosno profesionalno i taktièki dobro izvedeno.
    
Vezano za postupanje policijskih službenika prema novinarki i fotoreporteru Veèernjeg lista, provedeno je i detaljno inspiciranje tog dijela postupanja te su ujedno obavljeni razgovori s pol. službenicima, novinarkom, fotoreporterom i oèevicima dogaðaja, pri èemu se došlo do suprotnih iskaza, odnosno kontradiktornosti u odnosu na napis u Veèernjem listu od 3. 3. 2003. g.
    
Utvrðeno je da je pol. službenik postupao prema NN osobi za koju se kasnije utvrdilo da je fotoreporter radi toga što je isti zaustavio osobno vozilo na prometnom traku te time onemoguæio daljnje prometovanje drugim vozilima. To je kod vozaèa izazvalo negodovanje i upuæivanje zvuènih singala. na što je pol. službenik od fotoreportera zatražio da nastavi daljnje prometovanje svojim vozilom.
    
Naime, uvažavajuæi èinjenice neposrednih oèevidaca ne možemo prihvatiti navode istoga o upuæivanju prijetnji od strane pol. službenika.
    
Treba napomenuti da je postupak novinara, odnosno njegovo zaustavljanje na prometom traku i onemoguæavanje daljnjeg prometovanja izazvalo revolt drugih vozaèa, pri èemu je jedan NN graðanin osobno pristupio fotoreporteru te s njim došao u verbalni sukob.
    Iako fotoreporter i novinarka Veèernjeg lista ne žele podnijeti kaznenu prijavu protiv pol. službenika, ipak æemo s obzirom na njihove iskaze o svemu obavijestiti mjerodavno državno odvjetništvo. Pozivamo i druge svjedoke ovog dogaðaja da se jave u PU zagrebaèku, Ulica Matice hrvatske br. 4, Odsjek za zakonitost postupanja

Povratak

AKTUALNO