hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Splitski poduzetnik kontra »Latinice«

08.03.2003.

SPLIT – Suðenje Denisu Latinu i novinarki »Latinice« Ljubici Letiniæ na Opæinskom sudu u Splitu u povodu tužbe splitskog poduzetnika Joze Parèine zbog klevete, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja održano je u èetvrtak ispitivanjem Latina, novinarke i tužitelja.
    Parèina se odluèio za tužbu jer su u prilogu »Latinice« 18. ožujka prošle godine, prema navodima tužitelja, objavili kako se on »na nezakonit i lak naèin, prijevarom dokopao vlasništva poslovnog prostora u Marmontovoj ulici 3 i tako postao još moæniji i imuæniji«, kao i da se pokušao obraèunati s autorima prijeteæi da æe im »lomiti ruke i noge« te da je uspio doæi do mramorne ploèe savladavši osiguranje »što je do tada uspjelo samo jednom, atentatoru na Mirka Galiæa«.
    Latin drži da nije odgovoran jer nije autor priloga, veæ da odgovorna može biti jedino glavna urednica Ulaga-Valiæ. On je takoðer ustvrdio da je Ljubica Letiniæ obavila svoj posao profesionalno, u prilogu su objavljene obje strane. Inaèe je tema te »Latinice« bila – mafija.
    – Parèina je mogao poslati demanti, opovrgnuti nešto reèeno u prilogu. On to još uvijek može i ako je napisan suvislo, objavit æe mu se u iduæoj emisiji, na to nas obavezuje zakon, zakljuèio je Latin.
    Ljubica Letiniæ smatra da prvi dio navoda iz tužbe nije istinit i da to nije izjavila (dio o prevari i poslovnom prostoru), dok je drugi dio istina pa samim time nije kazneno djelo.
    – Nakon razgovora s Dragicom Borkoviæ o korumpiranosti gradskih vlasti došli smo u Marmontovu snimiti prostor u kojem je nekada bio restoran »Ero« njenog nevjenèanog supruga. Tada je iz prostora dotrèala mlaða ženska osoba koja se predstavila kao supruga Joze Parèine te mi je dala telefon u ruke da razgovaram s njenim suprugom. Tada je on pitao mene zašto ja njega nisam ništa pitala. Možda bih i razgovarala s njime da nije pokazao svoju nasilnu prirodu i po svaku cijenu htio uæi u prièu. Nekoliko dana kasnije sam od tajnice redakcije Vanje Sliškoviæ èula da je Parèina bio u Zagrebu i da je prijetio »da æe se obraèunati s Latinicom snagom svoje desnice«, a u zgradu HTV-a je ušao kao da ne postoji kordon zaštitara. Kako je on uspio doæi do mramorne ploèe, do koje ni ja ne mogu doæi ako zaboravim svoju iskaznicu, u prilogu sam se malo našalila usporedbom s atentatorom, kazala je novinarka Letiniæ.
    Jozo Parèina je ponudio drukèiju verziju, tvrdeæi da je želio razgovarati s novinarkom jer je snimala i unutrašnjost njegovog prostora koji se renovirao i još nije bio u funkciji.
    – Došao sam na HTV, na prvoj porti sam ostavio osobnu, a s mramorne porte nazvali su uredništvo »Latinice«, no nikoga nije bilo. Došao sam i kasnije, oko 14 sati, no prièa se ponovila pa sam shvatio da uopæe nema svrhe dolaziti. Nije istina da sam im prijetio, rekao je Jozo Parèina na raspravi.

Mario MATANA

Povratak

AKTUALNO