hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Previsoka cijena rata

18.04.2003.

Je li HTV potrošio sa svojim ratnim reporterima iz (ili bolje reèeno oko) Iraka Tihomirom Ladišiæem i Željkom Valèiæem gomilu novca ni za što? Pitanje koje si postavljaju mnogi, a meðu njima i neki od èelnika kuæe. Nije li se boravak novinara mogao na samom terenu bolje organizirati eda bi gledatelji dobivali informacije iz središta ratnih zbivanja, a ne iz ratnoga susjedstva?
    - Èinjenica jest da velike medijske kuæe raspolažu s ogromnim budžetima za svaki, pa tako i ovaj "projekt" zvan iraèki rat. Hrvatska se televizija ne može s njima usporeðivati. Uostalom, Vanja Bašiæ i ja bili smo u Bagdadu do poèetka napada, kada smo morali otiæi zbog nedostatka logistike - prièa Tihomir Ladišiæ, koji je u iraèkom ratu sveukupno proveo 28 dana.
    Nedostatak logistike kljuèna je stvar jer u gradu po kojem padaju amerièki projektili ne može se boraviti bez gomile novca koja je nužna samo za hotel, ne može se biti bez vlastitoga agregata, videofona (ureðaja za slanje slike) pa èak ni bez elementarnih stvari poput vlastitih zaliha vode i hrane.
    - Nekoliko dana prije nas - nastavlja prièu Ladišiæ - Bagdad je napustio i ured European Broadcasting Uniona, preko kojeg su gotovo sve europske televizije, pa tako i mi, slale izvještaje, jer su zakljuèili da nemaju logistiku za ostanak u Bagdadu. S nama je iz Bagdada izlazila i ekipa amerièkog NBC-ja, koja je na granici opljaèkana, a imala je 60 tisuæa dolara i zakljuèila da to nije dovoljno za ostanak u Bagdadu - kaže.

Osim BBC-ja i Sky Newsa nijedna televizijska kuæa (èak ni amerièke) nije u Iraku imala svoje urede, ali èinjenica jest da su dobrostojeæe kuæe imale ekipe rasporeðene duž cijeloga terena.

    - Vrijeða me kad netko tko uopæe ne može zamisliti kako je izvještavati iz ratnoga Iraka tvrdi da nismo dobro odradili svoj posao. Vanja i ja imali smo neke ekskluzive, prelazili ilegalno granicu, javljali se iz Basre, Nazareje... radili smo sumanute stvari da bi nam izvještaji bili što bolji. Moguænosti da se pridružimo vojnim trupama jednostavno nije bilo - tvrdi - Tihomir Ladišiæ.
    Prièa Roberta Valdeca, novinara CCN-a, zapravo potvrðuje Ladišiæevu prièu.
    - Istina jest da je tri-èetiri puta više novinara izvještavalo iz Ammana negoli iz Bagdada. Pridružiti se vojnoj postrojbi bilo je nemoguæe, a za bilo kakav novinarski rad u Iraku morali ste imati posebnu akreditaciju i dozvolu. Neke prièe do kojih sam ja dolazio stvar su mog osobnog snalaženja u nemoguæim situacijama, ali isto je tako istina da sam vlastititm vezama dobio akreditaciju za boravak u Iraku, tamo sam bio sam, s džepnom kamerom. Za slanje sam se izvještaja snalazio. Bilo je mnogo improvizacije, ali ne može se oèekivati da se kuæa poput HTV-a oslanja na improvizaciju - smatra Valdec.
    Kad se gledaju konkretni troškovi jednomjeseènog boravka dvoèlane, recimo, televizijske ekipe u iraèkom ratu, premda su naši podaci apsolutno neslužbeni, jer o novcu nitko ne želi prièati i svi troškove skrivaju kao zmija noge, cijena rata za Hrvatsku je televiziju oko 50 tisuæa (amerièkih) dolara po ekipi. Naime, samo jedno javljanje uživo putem EBU-a (Eurovizije) stoji oko 1000 dolara, premda su agencije poput Reutersa naplaæivale javljanja oko 700 dolara. Dozvola za televizijsko snimanje stoji u Iraku 350 dolara (za novinare tiskovnih medija "samo" 120), satelitski telefon oko 100 dolara... pa kad se tomu pribroje hotelski i putni troškovi, dnevno je rat HTV po ekipi plaæao oko 2000 dolara. Iako velike medijske kuæe troše mnogostruko veæe svote novca, CCN je za svog reportera, navodno, potrošio triput manje.
    - Troškovi su koje smo imali minimalni, a novinari su obavili odlièno svoj posao - tvrdi glavni urednik Informativnog programa Nikola Kristiæ - ljuteæi se na kritièare koji su iraèki rat pratili iz fotelja. - Kritike upuæuju oni koji nikad nisu izvještavali iz rata. Malo je gledatelja pratilo istodobno izvještaje razlièitih svjetskih televizijskih agencija eda bi ih mogli usporeðivati, a mnoge poznate tv kuæe dobile su kritike da su pristrane. Reakcije gledatelja upuæuju na to da su zadovoljni našim reporterima i da su vjerovali njihovim izvještajima. Svaka èast našim novinarima - tvrdi Kristiæ èija se redakcija bavila organizacijom putovanja i pružanjem logistike njihovim novinarima.

    No, bez obzira na sve izlike, gledajuæi izvještaje iz ratnog susjedstva, a ne iz ratnog središta èini se, ma koliko to na iraèkom terenu možda bilo (pre)malo, da je 50 tisuæa dolara uzaludno potrošen novac.
Renata Lacko

Povratak

AKTUALNO