hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Devèiæ: Crkva u cjelini prihvaæa nužnost medija

23.04.2003.

Govoreæi o intenciji ovog kolokvija Šuljiæ je istaknuo kako se njime željelo potaknuti diskusiju u Crkvi i u društvu o znaèaju, utjecaju i granicama medija, posebno katolièkih, ali i dotaknuti se pitanja od šire društvene važnosti, poput onih o europskim integracijama ili o novim izazovima za kršæanski navještaj danas.
Sudionike kolokvija osobno su pozdravili i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za medije rijeèki nadbiskup Ivan Devèiæ i predsjednik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama dr. Goran Graniæ. Pozdravna pisma poslali su i apostolski nuncij Giulio Einaudi i predsjednik HBK zagrebaèki nadbiskup Josip Bozaniæ.
Msgr. Devèiæ je naglasio da Crkva u cjelini prihvaæa nužnost medija na mjesnom i opæem planu, založivši se za što veæu otvorenost Crkve i medija kao jamstvo da æe Crkva biti snažnije predstavljena u našoj i svjetskoj javnosti. Dr. Graniæ istaknuo je, pak, važnost djelovanja Ike u kreiranju hrvatskog društva, dodavši da nitko ne može pobjeæi od odgovornosti za kreiranje društva i da Crkva u tome ima veliku ulogu.
Kolokvij je okupio desetak izlagaèa iz zemlje i inozemstva. Suzana Vrhovski, zamjenica ravnatelja Ike, dala je sažet pregled desetgodišnjeg djelovanja Ike, zakljuèivši da je Ika, osim agencijskog rada bila i svojevrsna škola katolièkog novinarstva. A dr. Mirko Mataušiæ, jedan od inicijatora Ike, skrenuo je pažnju na važnost intenzivnijeg bavljenja pitanjima medijske komunikacije u okviru cjelovitog crkvenog obrazovanja staknuvši kao obvezu osnivanje crkvenih škola komunikacije i novinarstva te razvoj medijske pedagogije.

Gordan Pandža

Povratak

AKTUALNO