hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prijetnja novinaru – prijetnja javnosti

24.04.2003.

DELNICE – U Opæinskom sudu u Delnicama okonèan je juèer sudski proces Dragutinu Crniæu (43) iz Mrkoplja, zbog brutalnog napada na reportersku ekipu »Novoga lista«, novinara Branka Škoriæa i fotoreportera Željka Šopa, u svibnju prošle godine u Sungeru u Gorskom kotaru. »Kriv je«, izjavila je sutkinja Branka Ježek, izrièuæi Crniæu kaznu zatvora od pet mjeseci, uvjetno na godinu dana. Crniæ, inaèe profesor tehnièke kulture i zaposlen u lokalnoj osnovnoj školi, proglašen je krivim za kazneno djelo prijetnje. Kazna zatvora od pet mjeseci, izreèena mu zasad nepravomoænom presudom, neæe se izvršiti ukoliko u roku od godinu dana ne poèini novo kazneno djelo.
    Novinar Branko Škoriæ i fotoreporter Željko Šop brutalno su i bez valjanog povoda bili fizièki napadnuti u Sungeru 12. svibnja prošle godine, u prijepodnevnim satima, za obavljanja novinarskog zadatka. Naime, reporterska ekipa »Novog lista« stigla je u Mrkopalj i Sunger kako bi izvijestila o teškoj prometnoj nesreæi što se dogodila te noæi, kada je traktor s prikolicom – kojim je upravljao sin optuženog Dragutina Crniæa – pao u provaliju i pritom je ozlijeðeno desetak mladih.
    Prije no što je donesena presuda, optuženi Crniæ je iznio obranu i svoje viðenje cijelog sluèaja, naglašavajuæi da se ne osjeæa krivim za ono za što ga se optužuje i da su iza svega »novinarske spletke«. »Prièa poèinje lažima, u ovom dogaðaju jedna laž zamjenjuje drugu«, konstatirao je Crniæ, misleæi na izjave novinara Škoriæa i fotoreportera Šopa. »Ne sjeæam se bilo kakvog fizièkog kontakta sa Škoriæem«, tvrdio je optuženi. »Drugo nisu ni zaslužili, po mom mišljenju, da je i istina to što govore da su napadnuti. Tako èovjeka progoniti, mrcvariti, zaslužili su i više«, konstatirao je Crniæ, želeæi ukazati da se incident dogodio nakon što su novinari uporno htjeli snimiti njega s traktorom.
    Obrazlažuæi donesenu presudu, sutkinja je naglasila kako sud smatra da je u potpunosti dokazano da je optuženi poèinio kazneno djelo. Sud je prihvatio iskaze novinara i fotoreportera, a ocijenjeno je da o hvatanju jednog od njih za vrat govori u prilog i lijeènièka dokumentacija. Odvjetnik Saša Jelušiæ, punomoænik Branka Škoriæa, u svojoj završnoj rijeèi je podsjetio kako se sukus obrane Crniæa može sažeti u njegovoj izjavio: »Odluèio sam to riješiti na svoj naèin!«. U Hrvatskoj ne postoji propis koji novinarima brani fotografiranje na javnom mjestu, a prijetnja je izreèena novinaru pri obavljanju njegovog posla. »Na neki naèin, prijetnja je upuæena èitavoj javnosti. Jer, javnost ima pravo znati«, naglasio je odvjetnik Jelušiæ.

Povratak

AKTUALNO