hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sud pristran, sudac nekorektan?

08.05.2003.

OSIJEK — Na Opæinskom sudu u Osijeku u srijedu je poèelo suðenje novinaru i kolumnistu rijeèkog Novog lista Dragi Pilselu protiv kojega je privatnu tužbu podiglo 37 èlanova Hvidre zbog kaznenog djela uvrede. Sporna je kolumna u Novom listu objavljena prošle godine u povodu blokade tiskare u kojoj je bio tiskan Osjeèki dom s popisom hrvatskih ratnih vojnih invalida i pripadajuæim skupinama invalidnosti u Osjeèko-baranjskoj županiji. Tada je 6. rujna prošle godine nekolicina èlanova Hvidre predvoðeni predsjednikom Damirom Varaždincem te predsjednicima županijske i gradske organizacije blokirala tiskaru nekoliko dana kako bi sprijeèili distribuciju novina i pri tome su èak spalili nekoliko primjeraka lista.
"DragoU tužbi stoji da je Pilsel u komentaru objavljenom pod naslovom "Za dom nespremni" prosvjednike okarakterizirao kao "skupinu fašistièkih vandala" te postavio pitanje "zašto Hvidra prakticira fašizam?"
Tužitelji smatraju da im je objavom teksta koji su naknadno prenijele i druge novine nanesena velika šteta. Pilsel je na raspravi izjavio kako se ne osjeæa krivim i odbacio optužbe jer se napisane rijeèi nisu odnosile na sve èlanove Hvidre veæ samo na one koji su toga dana blokirali tiskaru i spalili novine.
— Kao novinar imao sam profesionalnu obvezu i graðansku dužnost braniti Ustav kojim se jamèi sloboda mišljenja i izražavanja misli — rekao je Pilsel.
Novinarov iskaz bio je èesto prekidan istupima tek desetak tužitelja koji su se pojavili u sudnici, ali i verbalnim raspravama Pilselove braniteljice Dafinke Veèerine i zastupnika optužbe Dražena Matijeviæa. U trenutku dok se Pilsel predstavljao i rekao kako je i sam bio branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, jedan je od tužitelja glasno dobacio "nažalost" što je braniteljica tuženoga zahtijevala da uðe u zapisnik, a od suca da uvede mir u sudnicu.
Niti sudac Krešimir Tvrtkoviæ nije se najbolje snalazio te je tako nakon 12 pitanja koje je postavio zastupnik privatnih tužitelja, veæ prvo pitanje braniteljice Veèerine odbacio na što je ova reagirala rijeèima "da je sud pristran" i odbacila moguænost daljnjeg postavljanja pitanja. Sudac Tvrtkoviæ takoðer je u više navrata pitao braniteljicu želi li zatražiti njegovo izuzeæe kao da je i sam to želio, no braniteljica je to odbila tražeæi samo da se uvede red u sudnicu.
Na kraju je sudac prekinuo raspravu i s braniteljima dogovorio nastavak za 8. srpnja.
Pilsel je nakon rasprave izjavio da je suðenje bilo pristrano, sudac nekorektan, a atmosfera u sudnici tako napeta da ga je na trenutke podsjeæala na suðenje za ratne zloèine održano u splitskoj Lori.

T. PRUSINA

Povratak

AKTUALNO