hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Glas Hrvatske« kreæe 15. svibnja

09.05.2003.

ZAGREB, 8. svibnja – »Glas Hrvatske« cjelodnevni je program Hrvatskog radija (HR) èije je eksperimentalno emitiranje poèelo 28. travnja u ponoæ. Program æe sveèano biti pušten u rad 15. svibnja, na Dan HRT-a.
Urednik »Glasa Hrvatske« i idejni zaèetnik tog velikog projekta je Domagoj Veršiæ, nekadašnji urednik informativnog programa HR-a. Program je, kaže Veršiæ, namijenjen trima skupinama: Hrvatima izvan domovine, drugim manjinama u Hrvatskoj te meðunarodnoj javnosti. »Eksperimentalni je dio bio potreban zbog usklaðivanja i prilagodbi novim tehnologijama, jer je prvi put sve digitalizirano«, istièe Veršiæ i pojašnjava kako se sada sav materijal emitira sa servera.
Program se sastoji od izbora iz 230 sati koje inaèe dnevno emitiraju tri HR-ova programa i osam regionalnih centara. »Osim toga, proizvodimo i èetiri do pet sati vlastitog programa«, kaže Veršiæ. Program ide šest puta dnevno na engleskom jeziku, jedan put na španjolskom te talijanskom i maðarskom. »Manjinski blok emisija digli smo na razinu meðunarodnog programa, jer to nisu samo emisije za manjine u Hrvatskoj nego i za Hrvate koji žive u tim zemljama«, pojašnjava urednik »Glasa Hrvatske«.
Veršiæ je na projektu intenzivno radio dvije godine, lobirajuæi u Saboru i Vladi. Istièe da ni jedan politièar, bez obzira na stranku, nije imao ništa protiv ovoga projekta, naprotiv, svi su rekli da ga treba podržati. Problem financiranja je riješen tako da je Vlada sufinancijer, jer projekt »promovira ono što je najkvalitetnije u Hrvatskoj, od politike, gospodarstva, kulture, znanosti i sporta«.
»Hrvati izvan domovine dobit æe tako informacije o svim zbivanjima u zemlji, ako žele ulagati i slièno, a manjine u Hrvatskoj dobit æe svoja èetiri sata tjedno, za razliku od dosadašnjeg sata i pol«, kaže Veršiæ. Urednik »Glasa Hrvatske« nada se da æe napredak u praæenju manjina smanjiti pritiske Vijeæa Europe na Hrvatsku« »Od Vlade smo dobili 10,3 milijuna kuna za ovu godinu za emitiranje cjelodnevnog programa«, navodi Veršiæ.
Cjelodnevni se program emitira na kratkom i srednjem valu te putem satelitskog signala, a bit æe dostupan i na Internetu.

Anuška Fjoroviæ

Povratak

AKTUALNO