hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kuèanovo svjedoèenje u Haagu trebalo je biti na HTV-u

29.05.2003.

Sigurno bi bilo izuzetno zanimljivo upoznati hrvatsku javnost s èinjenicama, poput one da se slovenska teritorijalna obrana nije dala razoružati usprkos ultimatumu JNA, da je agresiju na Sloveniju pokrenula savezna vlada iz Beograda na èelu s Antom Markoviæem, da je Slovenija zahtijevala razdruživanje a ne odcjepljenje od bivše Jugoslavije, da se Miloševiæ u svojim pitanjima Kuèanu pozivao na memoare posljednjeg amerièkog ambasadora u Jugoslaviji, da je Kuèan izjavio da Miloševiæ nikad nije zapovijedao JNA (premda Kuèan mora znati da Miloševiæ nije davao pismene veæ samo usmene ukaze, pa je ta njegova izjava vrlo upitna i netoèna) itd.
   
Uskraæena javnost

Ukoliko je HTV javna televizija, onda je neoprostiv ureðivaèki promašaj uskratiti ovakav prvorazredni politièki i povijesni dogaðaj na Haškom sudu najširoj hrvatskoj javnosti, koja ima pravo doznati o dogaðajima koji su neposredno odreðivali i sudbinu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda.
    Ono što dodatno uznemirava jest èinjenica da kao gost komentator ovog dogaðaja dolazi na poziv u emisiju »Meridijan 16« iste veèeri dr. Dejan Joviæ, autor nedavno objavljene knjige »Jugoslavija – država koja je odumrla«.
    Ovog autora, sadašnjeg predavaèa na sveuèilištu Stirling u Škotskoj, dobro se prisjeæam kao nadobudnog skojevca šuvarovske provenijencije u vrijeme kada je pisao u tjedniku Polet, sredinom osamdesetih godina, pogromaške i boljševièke pamflete protiv svih moguæih neprijatelja tzv. Šuvarovog socijalizma s polpotovskim obrazom, pomažuæi i povlaðujuæi atmosferi hrvatske šutnje za vrijeme olovnih godina udbaško-komunistièke strahovlade i punih tamnica hrvatskih intelektualaca.
    Sada on, zahvaljujuæi uredniku Ivici Ðuzelu, dobiva prigodu plasirati pred milijunski auditorij svoje neprobavljive, nepovijesne i neznanstvene teze o uzrocima raspada Jugoslavije, izjavljujuæi »da se je ta država raspala zato što se je raspao Savez komunista Jugoslavije, a koji je pak vjerovao doslovce u marksistièku ideologiju o odumiranju države«.
    Dakle, Jugoslavija se nije raspala zbog politièko-gospodarskog sloma, neravnopravnosti Hrvata, Slovenaca, Albanaca, Muslimana i drugih naroda i narodnosti, zbog komunistièke diktature i velikosrpske ideologije, pada Berlinskog zida, nego zato što su jugoslavenski komunisti bili dosljedni marksisti.
   
Kvaziznanstvene pozicije dr. Joviæa

Nikakvo èudo od Dejana Joviæa, koji je napisao u svojoj knjizi i izjavama »da je Jugoslavija, a posebno socijalistièka, bila vrlo dobro rješenje za male narode u njoj, ukljuèujuæi i za Hrvate... mi sa Srbijom dijelimo isti jezik, imamo sliène ekonomske i politièke interese... ne vidim da su Hrvati izgubili svoj nacionalni identitet u Jugoslaviji niti mislim da su bili podreðeni drugima, posebno ne u socijalistièkoj Jugoslaviji... za mene je raspad Jugoslavije bio rezultat nasilnog nacionalizma, a ne nikakva prirodna pojava... raspad Jugoslavije bio je umjetna tvorevina«.
    Ovih nekoliko citata navodim s namjerom da pokažem èitateljima o kakvom se revizionizmu najnovije hrvatske povijesti radi s kvaziznanstvenih pozicija dr. Joviæa i da je HTV u samo jednom danu napravio pod urednikovanjem Kristiæa, Ulage Valiæ i Ðuzela takve nedopustive promašaje da bi ovoj prvoj dvojki trebalo zauvijek ostati uz imena privremeni glavni urednik i privremena glavna direktorica programa do izbora boljih i obrazovanijih kolega novinara, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861.

Povratak

AKTUALNO