hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Koncesionara 3. programa HTV-a nema tko izabrati?

05.06.2003.

ZAGREB – Iako je natjecanje za treæu nacionalnu televizijsku mrežu u samoj završnici, teorijski je moguæe da koncesionara ne bude imao tko izabrati. Naime, u proceduri su dva zakona, kljuèna za radio i televiziju – novi Zakon o telekomunikacijama iz kojeg su radio i televizija iskljuèeni, te Zakon o elektronièkim medijima koji æe ubuduæe odreðivati pravila za radio i televiziju. No, postoji moguænost da se Zakon o telekomunikacijama izglasa prije Zakona o elektronièkim medijima, èime bi Vijeæe za radio i televiziju, koje dodjeljuje koncesije, prestalo postojati.
    Zakon o elektronièkim medijima prošao je prvo saborsko èitanje i vraæen je u Vladu na doradu. Zakon o telekomunikacijama je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza prije nekoliko dana uputilo u Vladu. No, kako se radi o zakonu kojeg se mora uskladiti sa zakonodavstvom EU, Sabor æe ga donijeti po hitnom postupku.


    Kako ova saborska sjednica traje do 15. srpnja može se dogoditi da se izglasa novi Zakon o telekomunikacijama, ali ne i Zakon o elektronièkim medijima. Neslužbeno se, meðutim, može èuti kako æe se oba zakona donositi istovremeno.
    Scenarij zakonske rupe, zbog koje se ne bi mogla dodijeliti koncesija za Treæi program, moguæe je izbjeæi na nekoliko naèina, a jedan od njih je da se prijelaznim i završnim odredbama Zakona o telekomunikacijama odredi da dio starog zakona koji se odnosi na radio i televiziju nastavi vrijediti do donošenja Zakona o elektronièkim medijima.
    Drugi je da Vijeæe za radio i televiziju o koncesionaru odluèi do 15. srpnja. No, iako je upravo to najavljivala predsjednica Vijeæa Branka Zovko-Cihlar, tvrdeæi da su èlanovi toliko iskusni da æe vrlo brzo shvatiti tko je najbolji, a tko neozbiljan ponuðaè, dio Vijeæa smatra da bi odluku trebalo donijeti u rujnu.
    Da èlanovima Vijeæa bude lakše odabrati, ali i da javnost napokon dozna tko se nalazi iza imena pojedine grupacije, pozvano je svih sedam natjecatelja da se u èetvrtak, 12 lipnja, polusatnim prezentacijama predstave u Novinarskom domu. Prema sadašnjem zakonu èlanovi Vijeæa bi se trebali odluèiti za grupaciju koja »pruži uvjerljive dokaze da može ostvariti programske, tehnièke, tehnološke, prostorne, financijske i kadrovske uvjete za obavljanje djelatnosti radija i televizije« i da moraju »postojati i izgledi da æe ponuðeni domaæi program na najbolji moguæi naèin zadovoljiti javni interes«.

Sedam kandidata za Treæi program HTV-a
   
   Za Treæi program HTV-a konkuriralo je sedam kandidata, a neki od njih naveli su i naziv (u zagradi uz ime kandidata) pod kojim bi se buduæi televizijski program realizirao.
   
   RTL d.o.o. (HRTL)
   – RTL Group, Agrokor,
   Podravka, Atlantic Grupa, HVB/Splitska banka, Pinta TV Tri
   
   Rovita d.o.o. (CTV)
   – News Corporation, TDR, HT
   
   FINA - MUR d.o.o.
   (Kanal 3) - SBS, Veèernji list, HGU, Intel, HOO
   
   MEDIJSKA KUÆA d.o.o. - CME
   
   TELEVIZIJA MOSLAVINA d.o.o.
   (NeT 3) - kutinska Nezavisna televizija
   
   HMTM d.o.o.
   osnivaèi Gyorgy Habsburg i Robert Prokopp
   
   UCD - distribucija d.o.o.

S. Vejnoviæ

 

Povratak

AKTUALNO