hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Dan Vjesnika

24.06.2003.

Paradoksalno, ali list koji je uvijek bio, pa je to i danas, u vlasništvu države, dakle Vlade, tek je u posljednje tri godine upoznao vlasnika koji se apsolutno ni na koji naèin ne miješa u ureðivaèku politiku Vjesnika.
Vjerojatno se to može shvatiti jedino kao kompliment vlasniku i njegovu odnosu prema slobodi medija, što nije mala stvar u zemlji u kojoj neki još hoæe dijeliti novine na »naše« i »vaše« ili »njihove«. Èinjenica je to koja je, uz ostalo, pridonijela povratku Vjesnika i njegovu preporodu na putu od lista na izdisaju, u ponoru, do ponovno vodeæeg nacionalnog dnevnog lista kojem se vjeruje. Lista kojem se vraæaju èitatelji koji u njemu prepoznaju sve one vrijednosti što se na našoj medijskoj sceni tako olako ignoriraju u težnji za što veæom nakladom, po bilo koju cijenu.
Listu koji se »vratio iz mrtvih« (a to je u ovom našem novinarskom poslu jedva zabilježen sluèaj) i kojem, nakon vraæene vjerodostojnosti i respektabilnosti, tek predstoji prava stalna borba za što više èitatelja i što veæu nakladu, veliko je ohrabrenje i èinjenica da Vjesnikovo internetsko izdanje svakodnevno posjeti 35.000 èitatelja. U toj brojci vidimo dodatnu veliku rezervu u našim planovima za daljnju ekspanziju, pri èemu svoj optimizam temeljimo ponajprije na èinjenici da je Vjesnik jedini dnevni list u Hrvatskoj kojem u protekle dvije godine prodana naklada neprestano raste.
Povratak tradiciji i ponovnom obilježavanju Dana Vjesnika u vrijeme kada Vjesnik zauzima vodeæe pozicije na hrvatskoj medijskoj sceni potkrijepljen je i ponovnim uzdizanjem Vjesnikove tiskare, koja je prije tri godine takoðer bila u velikoj krizi. Danas, nakon puštanja u pogon novih tiskarskih kapaciteta, Vjesnikova tiskara ponovno je u prvim redovima europskog tiskarstva.
Dan Vjesnika, koji danas tako ponosno obilježavamo, time nije samo povratak Vjesnika tamo gdje mu je i mjesto, nego je to i poèetak njegova novoga uzleta.

Povratak

AKTUALNO