hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Željko Žmak: Iz vrha IDS-a poruèili su da æe nas uništiti ako se ne povuèem i ne prodam »Glas Istre«

17.07.2003.

Hvaleæi se na naslovnici sa 400 tjedana borbe za istinu, tjednik Nacional je u svom posljednjem, jubilarnom izdanju objavio i èlanak o aktualnim politièkim obraèunima u Istri, potaknutih oštrom javnom polemikom o projektu Brijuni Rivijera, spornim prodajama zemljišta na Barbarigi i Dragoneri, te referendumu o istarskom zemljištu. Meðutim, umjesto objektivne i uravnotežene analize istarske društvene scene, u kojem bi novinar za mišljenje pitao sve spomenute subjekte u èlanku, Nacionalov novinar Mladen Pleše poslužio je tek kao glasnogovornik IDS-ovih èelnika.
   

Bizarno poimanje slobode medija

U èlanku pod naslovom »Poèeo totalni rat IDS-a s Glasom Istre i TDR-om zbog projekta od 2,8 milijardi eura«, iznose se teške optužbe protiv direktora Glasa Istre Željka Žmaka, prema kojima on i drugi vlasnici tog lista nisu platili 41 posto dionica i time oštetili državu za najmanje 2,5 milijuna kuna, te da je »Glas Istre« u drugom sluèaju, prebacivanjem imovine s jedne na drugu tvrtku, oštetio državu za 5,2 milijuna kuna. Osim toga, »Glas Istre« je optužen da je »glasnogovornik Tvornice duhana Rovinj«, te da s TDR-om i Vlatkom Nuiæem èini bermudski trokut istarske politike. Nacionalov novinar je pritom prenio prilièno bizarno IDS-ovo poimanje slobode medija, te je, prenoseæi »izvore IDS-a«, prigovoreno »Glasu Istre«, ali i TDR-u te županijskom državnom odvjetniku Vlatku Nuiæu da »ne crpe svoju snagu iz demokratskog legitimiteta dobivenog na izborima«. Nuiæa se optužuje da je štitio navodne malverzacije uprave »Glasa Istre«, a uz to, njega se proziva i za navodne nezakonitosti u postupku protiv bivšeg ministra turizma Ivana Heraka. Naime, prema »Nacionalu« u te je poslove bio ukljuèen i bivši policajac Emir Lojiæ, sada djelatnik TDR-a.
   
Slijepo djelovanje IDS-a

Nakon èitanja èlanka logiènim se nameæe da je vrh IDS-a, potpomognut bezrezervnom podrškom Nacionala i njihovog zajednièkog odvjetnika Èede Prodanoviæa doista i zapoèeo rat, no ovdje se moraju iznijeti okolnosti ovog vrlo nasilnog i politièki slijepog djelovanja vodstva IDS-a.
    U kontekstu otvorenog i dugotrajnog sukoba IDS-a i Tvornice duhana Rovinj oko kontrole nad jugozapadnom obalom Istre, vrijedne po Nacionalovim procjenama dvije milijarde i 800 milijuna eura, IDS je na ovaj naèin, posredstvom Nacionala, posegnuo za brutalnim i podmuklim medijskim udarcem, pritom se skrivajuæi u formi neimenovanih izvora. Upravo je taj ogroman ulog koji za sobom nosi projekt Brijuni Rivijera i ogromna moæ koju bi netransparentno voðenje tog projekta sa šapom na najvrednijom istarskom priobalju donijela, razlog ovog nesmiljenog napada vrha vladajuæe istarske stranke na zdrav razum. IDS naime tvrdoglavo ignorira zahtjeve šire lokalne javnosti da tako ogromne i osjetljive stvari kao što je djedovina na super atraktivnim i itekako tržnim priobalnim lokacijama ne mogu biti objektom raspolaganja nekolicine »vizionara«, a bez širokog konsenzusa i legitimiteta koji bi takav konsenzus iznjedrio.
   
Manira nižerazrednog tabloida

Umjesto takvog legitimiteta, vodstvo IDS-a, zaogrnuto plaštem anonimnih izvora, raspalilo je neargumentiranim optužbama i po »Glasu Istre«. Za tezu da smo kao novina glasnogovornik TDR-a Nacionalov novinar nije naveo niti jedan suvisli argument osim konfuznog utrpavanja sluèaja profesionalnog prelaska policijskog donaèelnika Emira Lojiæa iz policije u TDR. Glede kolaboracije »Glasa Istre« s TDR-om moramo priznati da za rovinjsku tvrtku definitivno radi izvjestan broj novinara i urednika koji lojalno, svakodnevno i tvrdoglavo kupuje TDR-ove po zdravlje štetne proizvode. S druge strane, Nuiæ je jedan od najèešæih meta Nacionala, odnosno njegovog i IDS-ovog branitelja Èede Prodanoviæa, a koji je svojedobno branio Ivana Heraka, kojeg pak tuži Nuiæ.
    Ne pitajuæi, dakle, drugu stranu za mišljenje, Nacional je prekršio osnove etièkog novinarstva, skrivajuæi se u maniri nižerazrednog tabloida iza neimenovanih IDS-ovih izvora. A što je to krivo uèinio Glas Istre?
   
Žestoki pritisci na Žmaka

Direktor Glasa Istre Željko Žmak rekao je da ne želi spekulirati o motivima Nacionala i njegovoj medijskoj hajci na Glas Istre i njega.
    – Motivi drugih pokretaèa cijele prièe mislim da su više nego dobro poznati istarskoj javnosti. Posljednjih mjeseci bio sam izložen žestokim pritiscima u kojima se od mene tražilo da utjeèem na ureðivaèku politiku »Glasa Istre«, odnosno da svojim autoritetom zaustavim iznošenje u javnost niza dokumenata koji kompromitiraju vladajuæu stranku u Istri, kaže direktor »Glasa Istre« Željko Žmak.
    – Kao što je èitateljima »Glasa Istre« poznato, takvim pritiscima nisam podlegao, pa mi je iz samog vrha IDS-a poruèeno da æe nas uništiti ako se »èasno ne povuèem jer sam zaslužan za Istru i Glas Istre, i ne prodam novinu«.
    – Što se tièe tužbe koju najavljuje IDS-ov i Nacionalov odvjetnik Èedo Prodanoviæ te o navodnom dosjeu koji je u posjedu Nacionala, mogu samo izjaviti da vjerujem u neovisnost hrvatskog pravosuða, te da æu se, doðe li do sudskog postupka, znati obraniti argumentima, rekao je Žmak.
    Jedino što je uèinio »Glas Istre« jest da je javnosti potpuno argumentirano i dokumentirano osvijetlio sramotno podcijenjenu prodaju zemljišta na Barbarigi i Dragoneri, ukazao na nepravilnosti te transakcije, upozorio na eklatantan sukob interesa u liku IDS-ovca Steve Žufiæa, na netransparentnost i tajnost ogromne investicije Brijuni Rivijera, kao i na sigurnosne rizike što ih donosi projekt prenamjene civilnih u transportne zrakoplove, a od ponajveæeg svjetskog proizvoðaèa i prodavaèa oružja. U moguæe neposredne povode ovog teksta u Nacionalu mogli bi se ubrojiti i èlanci »Glasa Istre« o djelima IDS-ovca Veljka Ostojiæa, glavnog promotora projekta Brijuni Rivijera i potencijalnog »gospodara južne Istre«.
   
Narodni udarci IDS-u

Ono zbog èega se »vrhovi IDS-a« u posljednje vrijeme posebno tresu, a u tom kontekstu treba promatrati i ovaj IDS-ov medijski atak, jest èinjenica velikog odaziva istarskih graðana na aktualno potpisivanje peticije kojom bi se pokrenuo postupak raspisivanja županijskog referenduma o poništenju odluka Županijske skupštine o naknadnoj prenamjeni priobalnog zemljišta, kao i o preispitivanju skupštinske odluke o osnivanju društva Brijuni Rivijera, a èemu nisu za mišljenja pitana opæinska i gradska vijeæa. Odaziv na peticiju, posebice Puljana, jedan je od dosad najveæih narodnih udaraca IDS-u.
    Ono što opravdano zaslužuje epitete upravo bijednog i prozirnog djelovanja dostojna provincijskih obavještajaca i isfrustriranih seoskih urotnika jest ovaj posljednji naèin medijskog djelovanja IDS-a koji je, voðeno demokratski posve deficitarnom i agresivnom logikom »tko nije s nama je protiv nas«, vjerojatno i naruèilo ovaj èlanak u Nacionalu. Paušalne i u èlanku nièim utemeljene optužbe protiv direktora »Glasa Istre« Željka Žmaka »za cijeli niz teških kriminalnih radnji, zloporaba, falsifikata, prijevara, utaje poreza«, kulminacija su višemjeseènih prijetnji IDS-ovog vodstva.
   
Nacionalov apologet...

Time je najviše mahao predsjednik Županijske skupštine, ali i direktor AB Marisa, a da je »Glas Istre« protuzakonit svojedobno je bez navoðenja argumenata prozvao i šef IDS-a i istarski župan Ivan Jakovèiæ. Umjesto argumentirane rasprave o suštini bilo kojeg istarskog problema koje tišti lokalnu zajednicu i u kojoj dakako da vodeæi IDS-ovci kao vlast snose odgovornost, taj je gospodin svojedobno bio glasni promotor posve besmislene i dakako nikad argumentirane teze da pojedini novinari Glasa Istre sudjeluju u pravosudno-medijsko-obavještajno-policijskoj hajci na njega, njegovo selo Sveti Juraj i IDS. O njegovoj vjerodostojnosti najbolje govori to što je neke strane poduzetnike, kao i domaæe politièare, javno nazivao kriminalcima odnosno obavještajcima da bi im se na sudu kasnije pokajnièki isprièavao.
    Na kraju, sama za sebe dovoljno govori i izjava Èede Prodanoviæa u istom jubilarnom izdanju Nacionala, samo par stranica udaljenog od spornog Nacionalovog èlanka. Naime, nakon pohvale Nacionalovom istraživaèkom novinarstvu i vrhunskim kolumnistima, Èedo veli izmeðu ostalog i ovo: »Ja sam Nacionalov apologet... žao mi je što katkad ulazite u nepotpuno provjerene stvari, što mi, kao vašem odvjetniku, zna otežati posao«. Sudeæi prema ovom posljednjem primjeru, Prodanoviæa oèekuje još dosta posla.

Povratak

AKTUALNO