hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kanadska novinarka pretuèena nasmrt

17.07.2003.

TEHERAN – Kanadska novinarka Zahra Kazemi (54), uhiæena prošlog mjeseca, umrla je od posljedica premlaæivanja, izjavio je iranski potpredsjednik Ali Abtahi u srijedu.
    – U izvješæu ministarstva zdravstva stoji kako je novinarka preminula uslijed moždanog udara uzrokovanog batinama, izjavio je Abtahi dodajuæi kako »smrt Zahre Kazemi na Iran baca vrlo ružnu sliku«. Iranski predsjednik Mohammad Khatami je u nedjelju èetvorici ministara naredio da istraže smrt Zahre Kazemi. Abtahi navodi kako je nejasno je li prebijena tijekom uhiæenja izvan zatvora Evan, u kojem su pritvoreni mnogi disidenti ili kasnije tijekom ispitivanja.
    Iransko ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo je u utorak izvješæa da je kanadska novinarka tajno pokopana, istièuæi da se njezino tijelo nalazi kod mrtvozornika u Teheranu. Iran je ranije objavio da je Zahra Kazemi, fotoreporterka iranskog podrijetla, preminula dva tjedna nakon uhiæenja od posljedica moždanog udara. Njezina obitelj u Kanadi optužuje iranske vlasti da su je nasmrt pretukle. Ruydad je u utorak na svojoj web-stranici objavio da je Kazemi tajno pokopana u nedjelju, unatoè zahtjevima njezina sina i meðunarodne zajednice da se autopsijom utvrdi uzrok njezine smrti. Iran tvrdi da je Kazemi putovala s iranskom putovnicom i da je akreditaciju zatražila kao iranska novinarka. Uhiæena je jer je fotografirala jedan zatvor na sjeveru Irana kojemu novinari nemaju pristup.
    U meðuvremenu, kanadske vlasti zatražile su u utorak da se njezino tijelo vrati u Kanadu. Potpredsjednik kanadske vlade John Manley rekao je novinarima da æe to pitanje, ako ga se ne riješi, predstavljati velik korak unatrag u odnosima s Iranom. Organizacija »Reporteri bez granica« iz svojeg je pariškog sjedišta izrazila »duboku šokiranost« smræu fotoreporterke iz Montreala. »Smrt Zahre Kazemi tužan je podsjetnik na èinjenicu da je iranski režim jedan od najgorih na svijetu kad su novinari u pitanju«, takoðer stoji u priopæenju. (Hina/Reuters/AFP/dpa)

Povratak

AKTUALNO