hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vlada popušta pred medijskim pritiskom

18.07.2003.

Vlast, koja nije reagirala na primjedbe iz nevladinih udruga, iz OESS-a i novinarskog društva, istog dana mijenja kurs kada su promjene zakona u novinama žestoko napadnute... I to možda govori o stanju u našem društvu, pa i Žarko Puhovski, šef HHO-a, upozorava ovih dana na to da novinari u suvremenim društvima postaju iznimno moæna skupina nad kojom nema nikakva nadzora te da neki naši mediji godišnje odbiju objaviti po nekoliko desetaka ispravaka.
    Meðutim, novinari su u nas u devedesetima iskusili razne vrste represije, u kojima su sudjelovali i sudovi, dosuðujuæi stotine tisuæa kuna odštete politièarima i drugima zbog duševnih boli. Suci su i danas oni isti kao i u proteklim godinama, i razlièito tumaèe, primjerice, nove odredbe Kaznenog zakona. Profesori koji su ga radili pozivaju se na strane standarde, njemaèki Kazneni zakon, primjerice, i tvrde kako su samo htjeli izbaciti odredbu koja je praktièno našim novinarima davala pravo da objavljuju i laži. Meðutim, neki suci kažu kako bi novinari mogli imati neprilika i ako, primjerice, samo prenesu laž koju izrekne neki politièar na konferenciji za novinare. Drugi suci kažu kako novinar ne može biti zbog toga kažnjen jer je, zapravo, dao potpunu informaciju o tome što je netko rekao. Zbog onih prvih sudaca nije zgorega novinare ipak - zaštititi. I iz Vladinih krugova ipak prijete milijunskim odštetama za nakladnike. U Ministarstvu kulture, u kojem je nastao nacrt Zakona o medijima, opravdavaju se da je rijeè o radnoj verziji koja æe preživjeti brojne promjene te da je taj tekst i pušten u raspravu kako bi se popravio.
    O tome æe danas novinarima govoriti ministar Vujiæ, a doznajemo da æe odredba, prema kojoj bi glavni urednici morali iz svog džepa plaæati naknadu štete, biti promijenjena. Geza Stantiæ, glasnogovornik Vijeæa za medije HHO-a, kaže kako je tu vjerojatno rijeè tek o redakcijskoj pogrešci jer to pravnièki nema puno smisla. Juèer je i OESS poslao Vujiæu svoje primjedbe, koje su izradila dvojica stranih pravnika.

Povratak

AKTUALNO