hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Primjedbe na desetak èlanaka zakona o medijima

11.09.2003.

Zakon o medijima donosi se po hitnom postupku kao dio paketa zakona u vezi s postupkom pridruživanja Europskoj uniji. Tijekom javne rasprave o tom prijedlogu Ministarstvo kulture izradilo je tri radne varijante zakona uvažavajuæi brojne primjedbe.
U raspravi su osobito podržane odredbe kojima se nastoji ojaèati pravo na ispravak kako bi se smanjio broj tužbi za naknadu štete. Što se tièe uskrate prava na informacije koje se smatraju državnom ili vojnim tajnom upozoreno je da treba promijeniti postojeæi Zakon o zaštiti tajnosti podataka po kojemu bi kada bi se primjenjivao gotovo svi podaci bili tajni.
Dio sudionika rasprave smatrao je da je dovoljna sadašnja odredba u prijedlogu zakona po kojoj se jamèi zaštita privatnosti javnim osobama a ne samo politièarima. Mišljenja drugih kretala su se od tvrdnji da je privatnost javnih osoba veæ previše zaštiæena do onih da njihovu privatnost treba još jaèe zaštititi.
U raspravi je takoðer primijeæeno da su »restriktivne« i »neprihvatljive« odredbe po kojima se iznimno putem suda može prisiliti novinara da otkrije izvor informacija koju je objavio ili namjerava objaviti. Od Ministarstva kulture zatraženo je da još jednom razmotri jesu li te odredbe u skladu s preporukama Vijeæa Europe, na koje se poziva.
Zatraženo je da se u zakonu o medijima, kao krovnom medijskom zakonu, navedu ogranièenja koncentracije vlasništva i u elektronièkim medijima, koja su veæ predviðena posebnim Zakonom o elektronièkim medijima. Takoðer je zatraženo da se ogranièi koncentracija vlasništva u distribuciji tiska. (Hina)

Povratak

AKTUALNO