hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pismenim putem odluka o 300.000 kuna naknade štete

26.09.2003.

ZAGREB, 25. rujna – Rasprava u sudskom sporu u kojem je Savka Èoviæ tužila Europapress holding, izdavaèa Jutarnjeg lista i traži 300.000 kuna zakljuèena je na Opæinskom sudu nakon što su saslušani novinari tog lista Andrea Košèec i Krešimir Žabec, autori teksta koji je predmet tužbe.
Èoviæ je tužbu podnijela zbog teksta objavljenog u »Jutarnjem listu« od 5. prosinca 2000. godine pod naslovom »Zaklada Ankice Tuðman, UNS i Ured predsjednika protuzakonito su u zgradi MORH-a na Pantovèaku 258«.
U tekstu podnaslova »cijena ispod tržišne« navodi se »Zgradu na Pantovèaku 258 nasuprot Uredu predsjednika poèela je raditi gospoða Savka Èoviæ. Ali nakon što su nadležne službe procijenile da na toj lokaciji iz sigurnosnih razloga ne mogu stanovati ili raditi osobe koje nisu pouzdane, tijekom 1995. godine MORH je poèeo pregovore o kupnji kuæe na kojoj su do tada sagraðeni temelji, nosivi zidovi i stropne ploèe. Dana 4. prosinca 1995. godine, izmeðu Savke Èoviæ kao investitora i MORH-a sklopljen je ugovor o kupoprodaji i isplaæeno je 5,378.095 kuna iz proraèuna«. Te navode tužiteljica smatra neistinitima. Izjavila je i da su je nakon objave teksta poèeli nazivati telefonom i prijetiti joj da æe ubiti nju i njezinu obitelj.
Zbog tih »teških duševnih boli« potražuje 300.000 kuna. Novinarka Košèec na sudu je pred sutkinjom Andrejom Krstanoviæ Èadom izjavila kako je ona zajedno s Žabecom napisala taj tekst, a napisala ga je na temelju kupoprodajnih ugovora koje je prethodno vidjela te nakon sastanka s osobom iz MORH-a koju na sudu nije htjela navesti. Pritom, izjavila je, nije smatrala da bi èlanak mogao biti uvredljiv, te nekom e štetio, a vjerovali su da su informacije istinite. Nadalje je izjavila kako je uredništvo Jutarnjeg vidjelo sporni tekst prije objave, ali ne i glavni urednik.
Na pitanje otkud joj podatak da na spomenutoj adresi ne mogu stanovati osoba koje nisu pouzdane, odnosno da Èoviæ nije pouzdana, Košèec je izjavila da se to nije izravno odnosilo na Èoviæ, jer u tom trenutku nisu ni znali da je to ona. Sve su podatke, izjavila je, dobili od svog izvora, te dokumentacije u kojoj se navodila i Èoviæ.
Novinar Žabec takoðer je izjavio kako je tekst zajednièki uradak njega i Košèec, s time da je svatko radio svoj dio, a njegov je bio vezna uz MORH, od kojeg je, na vlastiti zahtjev, i dobio odgovor. Pokušao je dobiti i podatke iz Vlade, koja ga je potom uputila na MORH, dok je pokušaj kontaktiranja s Ankicom Tuðman ostao bio neuspješan, s obzirom da nisu uspjeli doæi do nje.
Na pitanje koje su to »nepouzdane osobe«, Žabec je odgovorio da je rijeè o osobama koje su opasne , a u spornom se èlanku odnosi na neke civilne osobe koje su htjele kupiti kuæu, odnosno tamo stanovati. Naveo je i kako je Èoviæ u èlanku spomenuta na osnovu podataka koje je Košèec dobila od svojih izvora.
Odluku æe stranke u postupku dobiti pismenim putem.

Mladen Bokuliæ

Povratak

AKTUALNO