hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zbog neovlaštenog objavljivanja intimnih fotografija – nikome ništa?!

29.09.2003.

ZAGREB – Iako je sadašnji prijedlog novog Zakona o medijima pobrao same pohvale kako vlasti tako i novinarske struke, on ni izbliza ne rješava sve probleme koji se pojavljuju u hrvatskom novinarstvu.
    Dobar primjer za to je i nedavno objavljivanje fotografija jedne novinarke u niskotiražnom hrvatskom tjedniku kojemu je najmanje bitno da ono što objavljuje ima dodirnih toèaka s istinom.
    Fotografije su, naime, intimne, snimljene u privatnom stanu, a spomenuti ih je tjednik objavio bez njenog dopuštenja. Privatne fotografije takvog sadržaja ne bi se smjele objaviti bez dopuštenja osobe koja je snimljena, osim ako je fotografija snimljena na javnom mjestu. No, unatoè svim novinarskim udrugama, piscima medijskih zakona koji su posljednjih mjeseci završili njih nekoliko, borcima za ljudska prava koji paze i na medijska prava i slobode, niti ovaj sluèaj neæe biti sankcioniran.
    Naime, spomenuti je tjednik to èinio svo vrijeme svog postojanja, no nije se ugasio zbog golemih odšteta, što bi se dogodilo u zemljama zapadne demokracije. Naprotiv, on i dalje izlazi, a praksu objavljivanja tajno snimljenih ili privatnih fotografija razodjenutih osoba iz hrvatskog javnog života nesmetano su nastavili.
   

Ignorirati sluèaj

No, svi s kojima smo razgovarali o takvom »novinarstvu« i o posljednjem sluèaju – novinari, odvjetnici i zaštitnici ljudskih prava – smatraju da bi spomenuti sluèaj trebalo jednostavno ignorirati zbog nekoliko razloga. Ponajprije zato što bi inzistiranjem na sudskom rješenju ovog spora osoba kojoj je nanesena šteta pretrpjela još veæe boli buduæi da bi svi hrvatski mediji, daleko tiražniji od spomenutog tjednika, tada pisali o tome i tako produbljivali njenu traumu. Naravno, i traumu njene obitelji.
    Osim toga, publicitet bi podigao nakladu spomenutog tjednika, što je svakome tko se bori za èast i vjerodostojnost novinarske profesije, kao u krajnjoj liniji i ošteæenoj, posljednja stvar koju bi htjeli.
    – U Velikoj Britaniji bi sudovi, primjerice, za ovakve stvari odreðivali masne novèane kazne koje bi takvi mediji teško mogli preživjeti – kazao nam je profesor na Fakultetu politièkih znanosti Stjepan Maloviæ, i sam priznajuæi da je Hrvatska daleko od takve prakse.
   
Kazna zbog povrede »duše«

I Maloviæ i brojni drugi naši sugovornici priznaju da bi u Hrvatskoj takav proces najvjerojatnije izgledao ovako: pokrenula bi se graðanska parnica s velikim odštetnim zahtjevom. Buduæi da se takve fotografije ne smiju objaviti bez dopuštenja, sud bi sasvim sigurno donio presudu u korist tužitelja, a možda odredio i isplatu visoke odštete. No, tada se može odigrati igra veæ viðena u našoj zemlji, no s drukèijom, u to vrijeme na neki naèin opravdanom, pozadinom. Nakladnik jednostavno može promijeniti ime, a pod starim imenom od imovine ostaviti stol, faks i mobitel. I nikome ništa.
    Unatoè svim tim medijskim zakonima i nekim odredbama Kaznenog zakona koji su doneseni posljednjih mjeseci, spomenute æe se svinjarije i dalje objavljivati bez veæih posljedica. Istovremeno æe novinari koji se uistinu trude objavljivati istinite i provjerene informacije od javnog znaèaja i interesa, povremeno sjesti na optuženièku klupu jer su nekom povrijedili neki èudan organ što ga moderna medicina ne poznaje, a u narodu se zove »duša«. I zbog toga plaæati kazne.

S. VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO