hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Za snimanje i prisluškivanje nastupila zastara«

07.10.2003.

ZAGREB, 6. listopada - »Iz iskaza ošteæene razvidno je da se radi o snimanju iz 1999. godine, što znaèi da je za okrivljenog došlo do apsolutne zastare kaznenog djela za koji ga se tereti«.
Izjavio je to u ponedjeljak odvjetnik Krešimir Vilajtoviæ, branitelj Miroslava Dorešiæa, nakon što je kod istražnog suca Borisa Ivanèiæa iskaz dala urednica HTV-a Sunèica Findak.
Okrivljenog Dorešiæa tereti se za dva kaznena djela, ozbiljnu prijetnju i nedozvoljeno snimanje i prisluškivanje, a što je objavljeno u nekim medijima. Naime, prema tvrdnjama Opæinskog državnog odvjetništva, bivšipomoænik ministra prosvjete i športa je HTV-ovoj urednici, slao prijeteæa pisma i kompromitirajuæe fotografije, te joj je navodno djeèjim laserom osvijetljavao prozore.
U ponedjeljak je iskaz dala i svjedokinja Božica Šimleša, no, »ona nema nikakvih neposrednih saznanja o životu okrivljenog i ošteæene, veæ samo da su bili dugo u vezi«.
Dorešiæ, pak, koji je u pritvoru, od poèetka je poricao da je autor snimke, a i da je ikada prijetio S. Findak. Navedeno je to i u priopæenju koje je Vilajtoviæ uputio medijima, jer je »Dorešiæu netoènom i nepotpunom informacijom povrijeðeno dostojanstvo, ugled i èast«. Kako se dalje tvrdi, Dorešiæ »niti je neovlašteno snimao niti prijetio, a niti za to postoje dokazi u kaznenoj prijavi PUZ-a, a što æe se pokazati i kroz kazneni postupak«. Odvjetnik je reagirao zbog takvih napisa objavljenih u nekim novinama.

Marin Deškoviæ i Jasminka Ivanèiæ

Povratak

AKTUALNO