hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

»Prilog je bio utemeljen na citatima iz Remetinca«

14.10.2003.

ZAGREB, 13. listopada - Suðenje novinarki HTV-a Ivani Petroviæ u postupku koji je protiv nje zbog klevete pokrenuo Hrvoje Petraè nastavljeno je u ponedjeljak na Opæinskom sudu tijekom kojeg su oboje dali svoje iskaze.
Poduzetnik Petraè novinarku je tužio zbog njezinih navoda u emisiji »Odjeci dana«, prikazane 23. ožujka 2001. na HTV-u, u kojoj je komentirala pokušaj ubojstva, Vjeke Sliška, koji je tada još bio živ, te obraèune mafijaških klanova u Zagrebu.
U tužbi posebno istièu dio priloga u kojem se govorilo o remetineèkom suðenju desetljeæa tzv. zloèinaèkoj organizaciji, kada se, kako je istaknuto u prilogu, kroz razne iskaze svjedoka èesto spominjalo Petraèevo ime.
U prilogu je Petroviæ govorila i o iskazu remetineèkog pokajnika Tomislava Marinca, koji je na suðenju pak prièao o svaði Petraèa i Sliška u novozagrebaèkom restoranu »Hipodrom«, kada je Sliško navodno optužio Petraèa da su ga njegovi »deèki« pokušali ubiti.
»Prilog je bio prièa o Vjeki Slišku, a njegov je konflikt s Petraèem objasnio pokajnik Marinac«, izjavila je Petroviæ i dodala kako je cijeli prilog zasnovan na citatima s remetineèkog suðenja, bez iznošenja bilo kakvog vlastitog stava.
Takoðer je navela da o Hrvoju Petraèu nema nikakav stav, »ni pozitivan ni negativan«. Petraè je na to ustvrdio kako je loše da nema nikakav stav, no, Petroviæ mu je »uzvratila« da je normalno da nema stava, »jer ga ni ne poznaje«.
Petraèeva odvjetnica Nela Pedišiæ istaknula je da je novinarka trebala provjeriti Marinèeve navode, no, u »èitanju lekcije« iz novinarstva odvjetnicu je prekinula sutkinja Maja Štampar Stipiæ.
Tužitelj Petraè je izjavio kako ga je prilog jako pogodio, jer se uz èinjenicu da je Sliško ubijen, na televiziji poèelo spominjati njegovo ime i o njegovom navodnom sukobu s ubijenim Sliškom.
»Kako bi ste se Vi osjeæali?!«, upitao je Petraè i dodao da Marinac nije mogao znati temu razgovora izmeðu njega i Sliška, jer su razgovarali nasamo.
Sutkinja je sljedeæu raspravu zakazala za prosinac, do kada bi trebala pregledati snimku spornog priloga.

Mladen Bokuliæ

Povratak

AKTUALNO