hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Fra Ma Fu dobio spomen-ploèu na Trešnjevci

14.10.2003.

U povodu 95. obljetnice roðenja i 60. obljetnice smrti legendarnog hrvatskog novinara Franje Martina Fuisa (1908-1943.), poznatijeg kao Fra Ma Fua, Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke u suradnji s Fuisovom obitelji u ponedjeljak je postavila spomen-ploèu na kuæu u Iloèkoj 16 na Trešnjevci, u kojoj je Fuis, rodom Virovitièanin, živio.
Kako je tom prilikom istaknuo organizator Mladen Pavkoviæ, Fuis je svoju iznimno uspješnu karijeru novinara, pisca reportaža i putopisa poèeo u Kulisi i Novostima, a objavio je i nekoliko knjiga, od kojih je veæ objavljen reprint knjige »Podzemni Zagreb i druge reportaže«, a uskoro u izdanju Alineje izlazi i reprint »Tajne svjetionika Sv. Luke«. Posebno je istaknuo njegovu suradnju s Andrijom Mauroviæem, za èije je stripove (Stari maèak, Crni Jahaè, Sablast zelenih moèvara) Fuis pisao scenarije.
»Žalosna je èinjenica, meðutim, da je Fuis zaboravljen od gotovo svih«, rekao je Pavkoviæ prije otkrivanja ploèe. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ rekao je, pak, da Fuis nije zaboravljen meðu novinarima i da je svojim pustolovnim životom i stilom simbol jednog perioda novinarstva koje živi i danas.
Na prigodnoj su sveèanosti bili i književnik Zlatko Tomièiæ, koji je isprièao da je odrastao na stripovima Mauroviæa i Fuisa, dr. Hrvoje Šošiæ, šansonijer Ivica Percl, koji je otpjevao pjesmu »Pitanje« iz prve Fuisove kazališne predstave, te Fuisovi neæaci Ingeborg Ježiæ i Antun Fuis.

Marina Majiæ

Povratak

AKTUALNO