hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Izbori s retrovizorom

24.10.2003.

To da je HDZ u vrijeme svoje vladavine sve strukture vlasti i uzvlašæa zakitio neprofesionalcima i poslušnicima više nije ni potrebno spominjati. Svi znaju i nitko HDZ-u ne oprašta pretvorbene pljaèke, bogaæenja izabranih pojedinaca, dubiozno raspolaganje i državnom i vlastitom, stranaèkom blagajnom, širenje èvrstih medijskih (pod)mreža uz pomoæ lojalnih i poslušnih...
Sve to HDZ-u je oprostila jedino treæesijeèanjska vladajuæa postava sa SDP-om na èelu.
Raèan se sad jada kako, eto, oni po dolasku na vlast nisu htjeli èistke i revanšizam, kako su se odluèili na minimalne promjene ljudi.
A tko je tražio èistke i revanšizam, i tko je tražio minimalne promjene? Narod je na prošlim izborima koaliciju uzdigao do vlasti tražeæi maksimalne promjene koje je trebalo provesti samo onako kako se i obeæavalo: bez neèasnih i nepoštenih sredstava po uzoru na prethodnike, tek profesionalno i beskompromisno, sa sposobnošæu - bez obzira na stranaèku pripadnost - kao prvim kriterijem za izbor bilo koga bilo gdje!
Vrlo brzo pokazalo se da koalicijska vlast nema namjeru napraviti pozitivnu selekciju niti staviti na snagu kriterije kojima su mahali, a koje je narod èekao da se primijene i naprave reda u državi ogrezloj u kriminal, dapaèe, u državi ozakonjena kriminala.
S kakvim motivima je dosadašnja vlast, sa SDP-om i Raèanom na èelu, odustala od svojih obeæanja, tek se nagaða: možda im se èinilo da su novi izbori daleko, možda su plaæali kakve usluge i raèune, možda su samo ljudski poklekli pred slastima vlasti, možda su ovo ili ono, ali nakon svega što jesu i što nisu napravili u prošlome mandatu, naporno je slušati Raèana kako kuka nad neprofesionalnošæu HTV-a.
Zašto li to radi kad i sam zna da mu se o glavu razbijaju tek vlastita neispunjena obeæanja o struènosti, znanju i profesionalnosti, i da je sad kasno za bilo što popraviti do izbora.

Povratak

AKTUALNO