hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Trebate kapital i sposobnu upravu

04.11.2003.

ZAGREB - Po stoti put govorim kako ja nisam autor važeæeg, HDZ-ova Zakona o privatizaciji. Ja sam autor Prvog zakona o pretvorbi koji je kasnijim hadezeovskim izmjenama izmijenjen na naèin koji ja nikada ne bih potpisao, odgovorio nam je Jakša Barbiæ, profesor na Pravnom fakultetu, kada smo ga upitali za komentar modela privatizacije Slobodne Dalmacije koji je predložila aktualna Vlada, uz napomenu kako se "Slobodna" opet privatizira po Zakonu o privatizaciju èiji je on bio autor.
Buduæi da do sada nije bio konkretno upoznat o detaljima nove privatizacije Slobodne Dalmacije, Barbiæ je bio voljan samo naèelno govoriti o tom sluèaju.
— Prije svega, za svaku tvrtku su najbitniji povoljan i svjež kapital te kvalitetan management. Zbog toga odliènim ocjenjujem to što æe, ako je to istina, novi vlasnici "Slobodne" u tvrtku unijeti 80 milijuna kuna. Naime, mnogo je bolje da novi vlasnik jeftinije kupi ili dobije dionice, a da što više kapitala uloži u tvrtku. Ideja konzorcija nije loša, ali morate znati da æe taj konzrocij, iako æe ga èiniti nekoliko tvrtki, imati jednu upravu i da æe se kao vlasnik postaviti kao jedan subjekt. Taj æe konzorcij imati veæinu i tako æe upravljati. Buduæi da æe uložiti velik novac u poduzeæe, sasvim je sigurno da æe i te kako voditi raèuna o tome da taj novac ne propadne, nego i da se dodatno oplodi — rekao nam je Barbiæ.
Prema njegovim rijeèima, i mali dionièari mogu biti zadovoljni tim modelom, jer ako se udjel u vlasništvu i smanji s 25 na 12 posto, to æe biti kompenzirano veæom cijenom dionica nakon dokapitalizacije i boljim položajem na tržištu. Uz napomenu kako svoje tvrdnje zasniva samo na naèelnim stajalištima jer mu nisu poznati pravni detalji natjeèaja, prof. Jakša Barbiæ je istaknuo kako je bitno da se poklope interesi dionièara i dionièkog društva, a da se u ovom sluèaju to postiže upravo priljevom novoga kapitala u tvrtku koji bi kvalitetan management trebao na pravilan naèin iskoristiti i njime upravljati. Naime, istièe Barbiæ, prvenstveni interes dionièara jest porast cijena dionica, a tek zatim porast dividende, dok je interes dionièkog društva što bolja pozicija na tržištu. Za to je najbitnije povoljni kapital i kvalitetan upravljaèki tim, decidiran je Barbiæ.

F.LAUŠIÆ

Povratak

AKTUALNO