hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nastup kod Bolkoviæa stoji 50.000 kuna

06.11.2003.

ZAGREB – Rijetko koji gledatelj CCN-a zna da su gostovanja stranaèkih prvaka u politièkom talk showu Romana Bolkoviæa »2 u 9« u ovo predizborno vrijeme debelo plaæena. Naime, Romano, odnosno OTV, za nastup u emisiji »2 u 9« ponedjeljkom od svojih gostiju uzima 50 tisuæa kuna, dok za nastup u »2 u 9 specijal izbori« koja se emitira èetvrtkom uzima 40 tisuæa kuna. Naravno, ništa se ne radi »ispod žita« veæ se s politièarima koji nastupaju potpisuje vrlo korektan ugovor kojim se oni obavezuju da æe isplatiti dogovorenu sumu kako bi se koji sat promovirali na regionalnim televizijama. Kada se, pak, one udruže u CCN vide se na nacionalnoj razini.
    Nejasna je situacija jedino gledateljima koji prate Bolkoviæeve razgovore s politièarima jer nemaju pojma da to što gledaju nije novinarski uradak veæ jednostavno promidžbena emisija. Teško je, naime, oèekivati da Bolkoviæ ispreskaèe pitanjima svoga gosta koji mu je prije emisije istovario 50 tisuæa kuna.
    Razlika u cijenama nastupa u ponedjeljak i u èetvrtak vjerojatno je zbog toga što emisija ponedjeljkom traje dva sata, dok ona èetvrtkom traje sat i pol.
    Do sada su u tim »specijalkama« po 50 tisuæa kuna nastupili Slavko Liniæ, Iviæ Pašaliæ i Vladimir Šeks, dok su 40 tisuæa platili Anto Ðapiæ i Radimir Èaèiæ. Do izbora æe za 50 tisuæa kuna nastupiti još Vesna Pusiæ i Ivo Sanader, a Dražen Budiša, Zlatko Tomèiæ i Ivica Raèan platit æe svoje nastupe 40 tisuæa. Nejasne su još dvije stvari: cijena nastupa Mate Graniæa, za kojeg je »stvoren« termin u subotu, te hoæe li razgovor s Romanom Bolkoviæem platiti i predsjednik Republike Stjepan Mesiæ koji æe biti emitiran 21. ovog mjeseca.
    OTV æe politièkim strankama u ovo predizborno vrijeme naplaæivati i gostovanja u ostalim svojim emisijama. Tako æe politièari za nastup u emisiji »Diplomat club« 30.000 kuna, u »Opasnim vezama« Tihomira Dujmoviæa 30 tisuæa kuna. Jednako toliko platit æe i politièar koji æe htjeti kuhati u OTV-ovoj »Politièkoj kuhinji«, dok æe za nastup u »Nightmare stageu« Željka Malnara platiti 20 tisuæa kuna.
    Zanimljivo je da niti jedan politièar s kojim smo razgovarali, a koji æe (ili veæ jest) nastupiti u Bolkoviæevoj emisiji ne problematizira posebno OTV-ov cjenik. Meðutim, obzirom na podatke jednog od predizbornih istraživanja, koji kažu da 56 posto graðana uopæe ne zanimaju predizborne kampanje, svakako se mogu zapitati nije li ono što su uplatili baèen novac.

Saša VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO