hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Napad na mene dolazi iz podzemlja

22.11.2003.

ZAGREB – Glavni urednik hrvatskog izdanja »Playboya« Denis Kuljiš (52) fizièki je napadnut na prvom katu svoje zgrade na Starèeviæevom trgu u èetvrtak oko 19:15 sati, ali, unatoè vidljivim hematomima, nije zatražio lijeènièku pomoæ, te se juèer uredno pojavio na svojem radnom mjestu.
    »Playboyev« urednik ušao je u zgradu zajedno s dvojicom muškaraca tridesetih godina. Jedan od njih pretekao ga je do odmorišta na prvom katu, te ga iznenada udario šakom u glavu. Korpuletni novinar od snage udarca srušio se na tlo, nakon èega je uslijedilo »cipelarenje«. Kuljiša su udarali po tijelu i glavi, te su mu èak i naoèale razbijene u divljaèkom napadu.
    Susjed K. B. (29) èuo je buku na stepenicama, pa je izašao iz svog stana u prizemlju. Primijetivši gužvu pokušao je pomoæi svom susjedu, što je rezultiralo time da je jedan od napadaèa došao do njega i poèeo ga udarati. Nedugo zatim i drugi je muškarac prekinuo udaranje Kuljiša, te su napadaèi nakon toga napustili ulaz na Starèeviæevom trgu.
    Po Kuljiševom i susjedovom opisu, napadaèi su tridesetih godina, visoki oko 180 centimetara i atletski graðeni. Jedan je bio pokriven kapuljaèom sportske majice, dok je drugi bio odjeven u crvenu jaknu. Policijska uprava zagrebaèka priopæila je da nastavlja kriminalistièku obradu i potragu za drskim napadaèima.
    – Pogledajte, ovo je veæ treæi teži napad na djelatnike EPH-a: bomba pod Paviæevo vozilo i napadi na Juraka i mene, kazao je Kuljiš.
    Kuljiš drži da napad nije politièki motiviran veæ dolazi iz podzemlja, no istaknuo je èinjenicu da podzemlje ionako ima svoje dodire s politikom.Dodao je i da je uvijek bio pažljiv, ali se u posljednje vrijeme opustio. No, nakon ovog napada, oèekuje da mu budnost ponovo doðe na visoku razinu.
    Inaèe, ovo je veæ treæi napad pred kuænim vratima na nekog novinara u posljednjih pola godine. Oba prethodna napada pretrpio je urednik na CCN-u Andrej Maksimoviæ koji je u holu svoje zgrade pretuèen u dva navrata. Ove godine takoðer je napadnut i Zdravko Jurak, koji je bio u pritvoru zbog afere »Grupo«.
    Na ovaj najnoviji fizièki napad na novinara reagirali su i Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatski helsinški odbor, èiji su predsjednici osudili ovakvo nedjelo.

Danko RADALJAC

Povratak

AKTUALNO