hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

NOVINARE ŠTITI SAMO SREÆA

22.11.2003.

Denis Kuljiš, glavni urednik Playboya i kolumnist tjednika Globus, fizièki je napadnut u èetvrtak u 19.15 sati pred vratima svoga stana na zagrebaèkom Starèeviæevom trgu. Dva mlaða èovjeka s kapuljaèama prebaèenim preko glave cipelarila su Kuljiša koju minutu, a da osim hematoma ispod oka ne zaradi i teže ozljede, Kuljiš može zahvaliti susjedu koji je za taj uistinu hrabar i ljudski potez takoðer dobio nekoliko udaraca.
"Kuljiš:Do Kuljiša se dan poslije nije moglo doæi. Mobitel mu je bio iskljuèen, pa ostaje vjerovati onome što je odmah po incidentu napisao "Jutarnji list" za koji je Kuljiš, na upit tko bi mogao biti naruèitelj napada, kazao kako zbog svog pisanja ima neprijatelja i u politièkom i kriminalnom miljeu te kako mu se ovako nešto nikada u novinarskoj karijeri nije dogodilo. Inaèe, nema tome dugo kako je Kuljiš u nekoliko svojih tekstova pisao kako su mu smræu prijetili merèepovci i to zbog teksotova u Globusu o Pakraèkoj poljani. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luèiæ Luce izjavio je po incidentu kako se radi o napadu na èovjeka koji se usuðuje pisati o najškakljivijim temama, naravno, dodao je, kako je Kuljiš napadnut kao novinar. Gotovo pa prigodnièarska izjava koja se daje od sluèaja do sluèaja, jer Kuljiš nije prvi novinar fizièki napadnut, njime se samo nastavio niz incidenata koji pokazuju kako je cipelarenje novinara sve više pravilo, a sve manje izuzetak.
A, da je Kuljiš samo jedan u nizu, lako se podsjetiti a da se ne ide daleko. Urednik na OTV-u Andrej Maksimoviæ unatrag nekoliko mjeseci dvaput je fizièki napadnut i to oba puta po istoj špranci - pred ulazom u zgradu u kojoj stanuje doèekivali su ga ljudi u kapuljaèama i tukli. Zbog svega Makismoviæ odnedavna ima oko sebe i zaštitare. Uhiæen nije nitko. Globusova novinara Marka Cigoja napadali su dva puta. Prvi put eksplodiralo mu je vozilo u Muæu, dok je putovao iz Splita u Zagreb. Drugi put napadnut je ispred redakcije, dobio je dva put šakom u glavu od, kako se kasnije prisjeæao, omanjeg, snažnog 40-godišnjaka. Spasio se bijegom u redakciju, poglavito stoga što je napadaè pokušao, ali na sreæu nije uspio, nešto izvuæi ispod jakne. Istraga nije donijela nikakvih rezultata, a pretpostavka je da je Cigoj napadnut zbog tekstova o zagrebaèkom podzemlju.
No, ono što se dogaðalo Cigoju nije ništa u usporedbi s onim što je proživio 1999. godine novinar Novoga lista Robert Frank, najvjerojatnije takoðer zbog pisanja o kriminalu u vrhu države. On i kolega mu fotoreporter Ronald Brmalj oteti su iz mostarskog hotela Ero te su u pratnji šestorice muškaraca odvedeni u šumu na putu prema Grudama. Horor je nastavljen tako što su Franku lomili ruke kamenom, stavljali mu pištolj u usta te ga stavljali ispred džipa, prijeteæi mu gaženjem. Èinjenica da je napad na Franka zaslužio i spomen na saborskom aktualnom satu nije naravno dovela ni do kakvih rezultata istrage.
"OstaciÈelnog èovjeka Nacionala Ivu Pukaniæa u sred bijela dana pokušao je nožem napasti nepoznat netko, a Pukaniæ je u jednom od gostovanja na HTV-u kazao kako u svrhu zaštite sa sobom nosi pištolj. Suvlasnika EPH Ninoslava Paviæa barem za sada nisu napadali na ulici, ali su mu zato stavili poriliènu kolièinu eksploziva pod vozilo. Unatoè osuda svih, pa i svjetskih novinarskih udruga, policija se u istrazi nije pomakla dalje od poèetka.
Ima toga naravno još, novinare "Feral Tribunea" svojevremeno je ganjao brat generala Gotovine Boro Gotovina jer su se usudili približiti graðevini Gotovinovih u Pakoštanima, išæuškat æe novinare, ako treba, i redari noænih klubova, a vrijeðanje, omalovažavanje i prijetnje upuæene novinarima svakodnevna su pojava. Èinjenica jest, doduše, kako je teško kadikad razdvojiti napad na novinara i novinarsku profesiju od napada na nekog kao osobu, no èinjenica je i da novinare ne štiti nitko. Zalud stoga od sluèaja do sluèaja reèenice poput one predsjednika HHO-a Žarka Puhovskog koji tvrdi da se, ako se novinare ne bude branilo od politièkog i fizièkog nasilja, neæe moæi živjeti u iole pristojnom društvu. Zalud, jer novinari su idelana roba za lijeèenje frustracija i duševnih boli. Ne treba se tome na koncu ni èuditi jer tko bi u zemlji u kojoj se, kako veli glasnogovornica MUP-a, prijeti i ministru policije stigao još i o novinarima voditi brigu!

 
Još u rubrici:
 


STRATEGIJA MARKETINŠKI PLAN HRVATSKOG TURIZMA
U REŽIJI THR-A IZ BARCELONE
Zadnja oaza Mediterana


RAZGOVOR S BERNARDICOM JURETIÆ, NOVOM PREDSTOJNICOM VLADINA
UREDA ZA SUZBIJANJE ZLOPORABE DROGA
Najradije bih ured preselila u Split


 




Dostavljaè u Zadru
Referent za aftersales motornih brodica i jedrilica
Voditelj predstavništva
Autoelektrièar - elektronièar
Lijeènik s položenim državnim ispitom


 

Voditelj informatike: Goran Bašiæ

Povratak

AKTUALNO