hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HTV i nakon 1. sijeènja na treæem

18.12.2003.

Prema rijeèima direktora Zavoda za telekomunikacije Ante Dodiga, to je odluèeno na inicijativu Zavoda jer novi koncesionar treæe mreže do sada nije zakazao tehnièki pregled pa samim time nije sklopljen niti koncesijski ugovor.
    - Tada uz suglasnost Ministarstva kulture imamo pravo dopustiti HTV-u produženje emitiranja na Treæem programu, ali najdulje šest mjeseci - kazao je Dodig, objasnivši da se time štiti domaæi frekvencijski prostor od eventualnih šteta koje bi mogle nastati kada bi ta frekvencija ostala prazna.
    Da su na takvo što raèunali, potvrdio je i privremeni glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galiæ, izjavivši kako je ravnateljstvo još prije nekoliko mjesci naložilo izradu jedne inaèice programske sheme HTV-a koja bi ukljuèivala i emitiranje na Treæem programu.
    No, tu nastaje problem jer na upit je li takva shema (koja bi trebala proraditi za dva tjedna) napravljena programsko i upravno vodstvo HTV-a daje opreène informacije. Naime, dok Galiæ i privremeni ravnatelj HTV-a Vanja Sutliæ tvrde da prijedlozi takve sheme postoje, privremena direktorica televizijskog programa Jasna Buriæ o tom pitanju ne želi govoriti sve dok ravnateljstvo ne raspravi o toj temi.
    Ipak, èinjenica je da je nedavno u gotovo svim pisanim medijima objavljen prijedlog programske sheme koji je za razdoblje od 1. sijeènja na samo dva HTV-ova programa izradila J. Buriæ. Štoviše, ni u planovima za novogodišnji program, kako saznajemo, na Treæi se program više nije mislilo.
    Na neslužbene reakcije kako se održavanjem gledanosti na spornom programu pomaže buduæem korisniku te mreže (hrvatski RTL), ali i prouzroèuju dalji gubici Galiæ odgovara da HTV-u nije cilj otežavati posao konkurenciji te da Prisavlje TV-utakmicu ne želi dobivati kojekakvim podmetanjima i nekorektnim postupcima, a Sutliæ tvrdi da Treæi program umjesto gubitaka donosi - minimalan dobitak.
Božena MATIJEVIÆ

Povratak

AKTUALNO