hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mesiæ: Prošla su vremena kada su novinari odlazili po mišljenje u partijske komitete

17.01.2004.

ZAGREB, 16. sijeènja - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesiæ priredio je u petak na Pantovèaku novogodišnje primanje za novinare. Istièuæi važnost medija u kreiranju javnog mnijenja, pohvalio je novinare u praæenju proteklih izbora u Hrvatskoj.
»Vi, medijski djelatnici i sami ste imali udjela u politièkim dogaðanjima koja su obilježila 2003. godinu. Drago mi je što mogu reæi da ste izbornu kampanju i same izbore pratili dobro i profesionalno, što su, uostalom, potvrdili i neovisni i nevladini analitièari«, rekao je Mesiæ. Smatra da su novinari našli pravu mjeru »izmeðu prava i potrebe graðana da budu cjelovito i pravodobno informirani te zadovoljavanja profesionalnih kriterija struke i moguænosti donošenja vlastitih zakljuèaka«.
»Izbori su pokazali zrelost naše demokracije«, rekao je Mesiæ istièuæi da æe se potvrditi i praktièno, a ne samo deklarativno, i zrelost Hrvatske u dostizanju i ispunjavanju kriterija za èlanstvo u Europskoj uniji.
Predsjednik je pozvao novinare da i ubuduæe budu profesionalci u svom poslu, te je napomenuo: »Brzina informiranja, ekskluzivnost ili naklonjenost nekoj politièkoj opciji ili osobi nikad i ni u kakvoj politièkoj situaciji ne smije postati kriterij radi kojeg se propušta provjeriti informaciju«. I danas ima sluèajeva, dodao je, puštanja u javnost raznih dezinformacija i tendenciozno obojenih informacija. No, smatra da su ipak prošla vremena kad su novinari, »ali nikad svi«, odlazili po mišljenje u razne partijske komitete.
Svjestan da su odnosi medija i politike »posebna prièa«, Mesiæ je poruèio brojnim okupljenim novinarima da se ne libe kritike rada javnih osoba i politièara. »Nitko se nema pravo buniti protiv kritike, ali svatko se ima pravo pobuniti protiv neargumentiranih i tendencioznih kritika, protiv povlaèenja kroz blato. Svatko je podložan kritici, ali nitko nije dužan trpjeti laži i podvale«, rekao je Predsjednik.
»Èinjenice su svete, a komentar je slobodan«, zakljuèio je na kraju Mesiæ poželjevši novinarima i osobni i profesionalni uspjeh u ovoj godini.
U ime kolega novinara, Predsjedniku je zahvalio potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. Složio se s Predsjednikom u ocjeni da su vremena »vezanosti novinara i politièara u kojima su novinari rasli i padali zajedno s politièarima iza nas« zakljuèivši da je i jednima i drugima »istina i dobro zajednièka zadaæa«. »No, politike ni danas ne bi bilo bez moæi medija, a novinarstvo bi bez politike bilo bespredmetno, osiromašeno i trivijalizirano«, zakljuèio je Duka.

Miroslava Rožankoviæ

Povratak

AKTUALNO