hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ukinut Zakon o medijima

29.01.2004.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti tog zakona podnio je novinar Denis Kuljiš, jer smatra da je Zakon o medijima trebalo u Hrvatskom saboru donijeti kvalificiranom veæinom svih zastupnika, a što nije napravljeno. Zakon je, naime, 1. listopada prošle godine usvojen sa 69 glasova, što je bila veæina nazoènih zastupnika, ali ne i apsolutna veæina, jer je Sabor u to vrijeme imao 151 zastupnika. Ustavni suci smatraju da Zakon o medijima spada u tzv. organske zakone koje Sabor mora donijeti veæinom glasova svih svojih zastupnika.
Za takvu su odluku glasovali svi ustavni suci, ali je sudac Milan Vukoviæ primijetio da Ustavni sud nije u ovom sluèaju bio principijelan. Prethodno se, naime, raspravljalo o prijedlogu mr. Petra Radelja da se ocijeni ustavnost Obiteljskog zakona, za koji podnositelj smatra da takoðer spada meðu organske zakone. Sutkinja Nevenka Šernhorst je predložila rješenje po kojemu se prijedlog podnositelja Radelja ne prihvaæa, jer smatra da obiteljski zakon ne spada u organske zakone, buduæi da se u njemu više razraðuju socijalna, a ne temeljna ljudska prava. Takvom su se prijedlogu suprotstavili Milan Vukoviæ i još troje sudaca, koji misle da upravo Obiteljskom zakonu treba dati veliko znaèenje, pa je sudac Vukoviæ najavio i objavu izdvojenog mišljenja. Sudac Željko Potoènjak, smatrajuæi da ustavna odredba o razvrstavanju na obiène i na organske zakone nije dovoljno precizna, založio se da Ustavni sud donese o tomu autentièno tumaèenje.
Ustavni sud je odbacio ustavnu tužbu bivšeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, koji smatra da je dobio nepropisnu odluku o razrješenju s dužnosti. On je, navodi u ustavnoj tužbi, podnio ostavku, zahtjev za razrješenje, a Hrvatski sabor nije to u odluci o razrješenju Ortynskoga uzeo u obzir. Time mu je uskraæeno pravo na rad, pa je ostao bez posla, dok bi mu uvažavanjem ostavke ostala moguænost da u Državnom odvjetništvu nastavi raditi kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika. Ustavni sud je ocijenio da u ovom sluèaju nije iscrpljen dopušteni pravni put, pa je ustavnu tužbu odbacio.

J. ŠMIDT

Povratak

AKTUALNO