hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zašto mediji štite Matu Arloviæa?

12.02.2004.

Ni tjedan dana nakon teksta Drage Hedla u Feralu "Zloèesta Raèanova djeca" nema javnih reakcija na iznesene èinjenice: prvo, da je Arloviæ, kao predsjednik saborskog Odbora za Ustav, nasuprot stavu svih relevantnih tijela, protuzakonito tvrdio kako je Osjeèko-baranjska skupština nelegalna; drugo, da je Upravni sud — oèito pod politièkim pritiskom — presudio protustavno; treæe, da su 18. sijeènja održani novi, nepotrebni županijski izbori, po cijeni od 5,5 milijuna kuna; èetvrto, da je 22. sijeènja Ustavni sud u sluèaju Osjeèko-baranjske županije 12 presuda Upravnog suda proglasio neustavnima...
Dakle, potpredsjednik tada vladajuæe stranke (Arloviæ) ruši s vlasti vlastitu stranku (SDP), i to nezakonitim radnjama, a u korist glavnoga politièkog konkurenta (HDZ)?!? Time šteta nije nanesena samo jednoj parlamentarnoj stranci (SDP-u) veæ hrvatskom parlamentarizmu u cjelini, tj. našem ustavno-pravnom poretku! Oèito, odgovorni akteri ovog sluèaja podliježu svim sankcijama — pravnim, materijalnim, politièkim i moralnim. No svi šute: pravosuðe, politièke stranke, mediji... Pravosuðu se može zamjeriti najmanje: jer baš je pravorijek Ustavnog suda uporišna toèka za raspetljavanje ove vrlo opasne bizarnosti.
Najveæa je odgovornost sigurno na politièkim strankama. Pa i zato što æe od svega ovoga one imati i najviše štete. Osobito SDP! Èiji se predsjednik nedavno u zao èas obrušio na navodnu kosovsku upletenost svojega nekadašnjeg protukandidata kojeg na našoj politièkoj sceni odavno nema, dok o indicijama na kosovsku prošlost današnjega svoga potpredsjednika (Arloviæa) — šuti. No najgori mi je okus u ustima od medija: nakon što su vrlo efikasno raskrinkali toliko kandidata za pomoænike ministara u novoj vlasti, zašto šute o Arloviæu & comp.? Dokle æe maksimum hrabrosti u nas pokazivati samo oni mediji kojima nedostaje minimum obzira?

Povratak

AKTUALNO