hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Glavaš pozvao novinarku neka doðe na sud i dokaže da je on ubojica i naruèitelj ubojstva

02.03.2004.

OSIJEK, 1. ožujka – Rasprava u sluèaju u kojem saborski zastupnik Branimir Glavaš i njegov bliski suradnik Darko Toliæ zbog klevete tuže novinarku Hrvatskog radija Ljubicu Letiniæ u ponedjeljak je na osjeèkom Opæinskom sudu ponovno odgoðena prije samoga poèetka.
Naime, braniteljica tužene novinarke zatražila je odgodu glavne rasprave te predložila da se, radi ekonomiènosti, postupak prebaci na Opæinski sud u Zagrebu. Stoga je rasprava odgoðena dok Izvanraspravno vijeæe ne razmotri taj prijedlog.
Podsjetimo, Glavaš i Toliæ privatnom su tužbom pokrenuli postupak protiv novinarke zbog njezina priloga objavljenog 4. srpnja prošle godine u emisiji Dnevne novosti – vijesti Hrvatskog radija u 15 sati u kojem je hrvatski branitelj Vjenceslav Bill iznio podatak da je Glavaš preko svog suradnika Toliæa naruèio ubojstvo osjeèkog branitelja Mate Šabiæa. Tužitelji smatraju da im je novinarka Letiniæ komentirajuæi tvrdnje Vjenceslava Billa nanijela moralnu štetu. Nakon što ih je sudac Darko Krušlin upoznao sa prijedlogom odvjetnice tužene novinarke, te odgodio raspravu, Glavaš je ustvrdio da novinarka Letiniæ svojim treæim neodazivanjem sudskim pozivima pokušava eskivirati ovaj postupak. Dodao je kako od suda traži da ju se na sljedeæu raspravu privede pod policijskom pratnjom, dok je ravnatelju HRT-a Mirku Galiæu poruèio da svojoj djelatnici naloži poštivanje suda i odazivanje na sudske pozive.
Takoðer je poruèio i tuženoj novinarki Letiniæ da se konaèno pojavi na jedinom mjerodavnom mjestu, a to je sud, i dokaže, ako može, da je Branimir Glavaš ubojica i naruèitelj ubojstava.
Osvrnuvši se na traženje promjene nadležnosti suda kako u ovom postupku tako i u postupcima koje vodi protiv bivšeg osjeèko-baranjskog župana Ladislava Bognara i Vjenceslava Billa, Glavaš ocijenio kako su takvi zahtjevi zakonski neutemeljeni.
»Ukoliko Opæinski i Županijski sudovi na to pristanu, onda bi bilo moralno da predsjednici tih sudova podnesu ostavke, jer bi prihvaæanjem takvih prijedloga pokazali da ni sami nemaju povjerenja u vlastite suce i sudove«, zakljuèio je Glavaš.

Maja Sajler

Povratak

AKTUALNO