hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Neka novinari pošalju predstavke, zapoèet æemo istragu

17.03.2004.

»Ako je toèno ovo što donose mediji da su novinari praæeni i prisluškivani, moglo bi se reæi da nismo napravili ništa reorganizacijom obavještajno-sigurnosnog sustava, jer se ponavljaju zloporabe iz prošlosti«, kaže Cvrtila.
On se požalio na saborski Odbor za nacionalnu sigurnost èija je, kaže, zakonska zadaæa istražiti razloge odlaska Franje Tureka, te ih raspraviti, a ne »samo brzo prihvatiti odluke premijera i predsjednika o smjeni Tureka i postavljenju Podbevšeka«.
»Prema zakonu, Vijeæe u ovom sluèaju može djelovati tek nakon predstavke graðana da su ugrožena njegova prava. Bilo bi dobro da novinari koji vjeruju da su ih u ovom sluèaju tajne službe nadzirale, pošalju predstavke na adresu našeg vijeæa i automatski æemo tražiti oèitovanje od POA-e, ali i državnih tijela u kojima su navodno održane prezentacije o suradnji novinara sa stranim obavještajnim službama«, rekao nam je prof. dr. Vlatko Cvrtila.
Kako doznajemo iz novinarskih krugova pogoðenih Turekovim prezentacijama, ovih dana na adrese Vijeæa za nadzor sigurnosnih službi, Ureda Predsjednika, Vlade, ali i meðunarodnih udruga za zaštitu ljudskih prava i medijskih sloboda, bit æe poslane pritužbe na postupanje POA-e i Franje Tureka.

Povratak

AKTUALNO