hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nadi Gaæešiæ-Livakoviæ pozlilo – odluka o glavnom ravnatelju HRT-a u ponedjeljak

19.03.2004.

Baš kad su èlanovi Programskog vijeæa trebali glasati za novog glavnog ravnatelja HRT-a, jednoj èlanici, glumici Nadi Gaæešiæ-Livakoviæ, naglo je pozlilo, a nakon što je kolima hitne pomoæi odvezena s HRT-a, preostali èlanovi odluèili su da æe glasanje ipak odgoditi do ponedjeljka.
    Dogodilo se to nakon što je svih sedam kandidata obavilo polusatni razgovor sa èlanovima Vijeæa. Nakon toga novinari su zamoljeni da napuste dvoranu u kojoj se održava sjednica, kako bi èlanovi Vijeæa mogli obaviti konaène konzultacije prije samog glasovanja. Upravo je u tim trenucima iza zatvorenih vrata Nada Gaæešiæ-Livakoviæ zavapila: »Slabo mi je, slabo mi je«. Kola hitne pomoæi stigla su za nekoliko minuta, a u namjeri da kamere ne snime èlanicu Vijeæa kako je bolnièari izvode iz sobe, odluèili su se na drugu varijantu – iznijeli su je kroz prozor!
    Gaæešiæ-Livakoviæ ubrzo je prevezena u bolnicu, a vijeænici su nakon podužeg vijeæanja odluèili da æe odgoditi glasanje do ponedjeljka, što je navodno bila i njena želja. U ponedjeljak æe glasati bez obzira hoæe li biti u punom sastavu ili ne, potvrdio nam je predsjednik Vijeæa Zdenko Ljevak.
   
   

Kovaèeviæ i Turkoviæ ostavili najsnažniji dojam


    Iako su formalno mogli i sada glasati, buduæi da ih je ostalo devet, a za izbor je potrebno osam glasova, vijeænici su prosudili da imaju više šanse izabrati glavnog ravnatelja ako su u punom sastavu.
    U svojim polusatnim predstavljanjima i odgovaranjima na pitanja, najsnažniji dojam su ostavili Bruno Kovaèeviæ i Petar Turkoviæ. Kovaèeviæevo izlaganje iznenadilo je sve, buduæi da je slovio kao autsajder. Bio je jedan od najpreciznijih izlagaèa detaljno obrazlažuæi sve svoje zamisli. Ponovio je gotovo sve one planove koje je isticao i aktualni glavni ravnatelj Mirko Galiæ, od nastavka digitalizacije HRT-a, pa do hitnog završetka studija koji na Prisavlju godinama nisu u funkciji. No, otišao je i korak dalje, pa je najavio da bi on kupio helikopter kako bi gledatelji bili pravodobno informirani. Ta
»HTV plus« preko satelita?
   
    Mirko Galiæ je, obrazlažuæi svoju kandidaturu, kazao da HRT pod njegovim vodstvom neæe odustati od Treæeg programa, ali da ga više neæe emitirati na sadašnjoj frekvenciji.
    – Diæi æemo ga na satelit, pa æemo ga moæi gledati preko kablovske televizije – objasnio je Galiæ, dodajuæi kako æe se taj program zvati »HTV plus«.
koðer je revolucionarno predvidio da se svi inkasatori otpuste, a umjesto njih pretplatu bi graðani plaæali zajedno s uplatnicama za struju.
    Broj zaposlenika Kovaèeviæ bi smanjio za petnaestak posto u èetiri godine. Problem je jedino što je Kovaèeviæ odmah istaknuo da bi HRT poslovala na potpuno komercijalnim principima pod njegovim vodstvom, što svakako nije ono èime bi se trebala dièiti javna televizija.
   
   
Nerad se ne bi tolerirao


    Turkoviæ, koji je jedini kandidat izvan HRT-a, ostavio je dojam zbog isticanja efikasnog menadžmenta u kojem bi od sadašnjih ljudi moglo ostati svega desetak posto, dok bi ostale pribavio javnim natjeèajem.
    Raniji favoriti, Mirko Galiæ i Duško Radiæ, nisu se puno istaknuli u svojim kandidaturama. Galiæ je pobrojao svoje uspjehe i najavio nastavke razvojnih procesa ukoliko njega izaberu. Svi su kandidati isticali rješavanje odreðenog broja zaposlenih, a Galiæ je priznao da bi to uèinio i ranije, no da mu »stanje privremenosti« nije bilo dobar saveznik. Više svakako ne bi tolerirao nerad na HRT-u, što je istaknula veæina kandidata, pa bi tako s njegovim izborom veæina onih koji primaju plaæu i ništa ne rade završila na burzi. Jedino Mato Tomljanoviæ ne bi otpuštao zaposlenike, veæ bi njihov broj smanjio umirovljenjem svih onih koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu. Nikola Kristiæ isticao je dosege svog informativnog programa koji, kako je rekao, nikad nije bio slobodniji, pa bi takav bio cijeli HRT pod njegovim vodstvom. Branimir Ježiæ je kao najvažniji razlog da ga izaberu naveo svoj 35-ogodišnji rad u novinarstvu te da se osjeæa odgovornim za ono što se na HRT-u dogaða.

S. VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO