hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Objede meðu službenim spisima

24.03.2004.

Naime, meðu službenim materijalima sjednice Poglavarstva podijeljenog novinarima i èlanovima Poglavarstva, oèito pod odobravanjem gradonaèelnice Šuice, našlo se i anonimno pismo (!?) odaslano prije desetak dana na adrese svih dubrovaèkih novinskih redakcija, te politièkih stranaka itd. U njemu se, meðu ostalim, zbog navodne neetiènosti prozivaju (neimenovani) novinari te posebice novinarka jednog dnevnog lista. Nepotpisani autor u pismu koje je do šokantnog pojavljivanja na sjednici Poglavarstva kod veæine primatelja završilo u smeæu, neargumentiranim je objedama prokomentirao (ne)slobodu i (ne)etiku u novinarstvu, pojedine novinare prozvao podmitljivcima i potkupljivcima koji su "za sitna materijalna dobra spremni prešutjeti èinjenice ili ih pak posve izvrnuti", te pojedine dubrovaèke novinare nazvao nepismenima, bivšim ili sadašnjim narkomanima te propalim studentima, uz, istaknuo je nepotpisani autor pisma, "dužno poštovanje prema drugim kolegama".
Novinare koji godinama prate sjednice Poglavarstva grada Dubrovnika iznenadio je ovakav presedan prezentiranja anonimnog pisma, i to od strane gradske uprave koja o tom sluèaju, ispostavilo se na kraju dnevnog reda sjednice, nije imala namjeru niti raspravljati! Prema navodima kolega novinara koji su nazoèili sjednici Poglavarstva, buduæi da ovaj put dubrovaèko dopisništvo "Slobodne Dalmacije" nije dobila poziv za sjednicu (?!), o èinu prilaganja anonimnog pisma materijalima sjednice gradonaèelnica Šuica odgovorila je tek na inzistiranje prozvane novinarke. Prema gradonaèelnièinim tvrdnjama, ovakva praksa prilaganja službenim materijalima anonimnih pisama koja, istaknula je, zatrpavaju gradsku upravu, sasvim je uobièajena (?), no na novinarski upit koliko je to anonimnih pisama bilo prezentirano poput ovoga, gradonaèelnica Dubravka Šuica uskratila je odgovor te odgovorila da i novinari objavljuju anonimna pisma, a da je njen rad stalno izložen bezrazložnoj kritici.
Novinari su, doznajemo, prekinuli ovakav razgovor "s nogu" odlaskom sa sjednice, a o ovakvom presedanu izviješteno je i Hrvatsko novinarsko društvo.

Paulina PEKO
   

Neprimjeren potez

- Zgranut sam èinjenicom da se anonimno uvredljivo pismo o tobožnjem stanju u dubrovaèkim medijima može dijeliti èlanovima Poglavarstva i novinarima bez ikakvih ograda i provjera i pritom tvrditi da se na isti naèin postupa i u drugim sluèajevima kad takve objeðivaèke umotvorine stignu do gradske uprave-istièe potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Luko Brailo, te nastavlja: - Tim je èinom gradonaèelnica Dubravka Šuica povukla krajnije neprimjeren potez, nezabilježen u novijoj dubrovaèkoj politièkoj praksi. Ako je to jedan od obeæanih naèina "pokretanja Hrvatske", onda se dubrovaèkim novinarima pripremaju nova olovna vremena koja su prošli u razdoblju od 1993. do 1998. godine. O konkretnom je sluèaju obaviješten Izvršni odbor HND-a - zakljuèio je Brailo.

 

Povratak

AKTUALNO