hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hebrang ne šalje sporne ugovore

26.03.2004.

ZAGREB - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije nije u èetvrtak raspravljao o tvrdnjama novinara koji prate zdravstvo o pokušaju podmiæivanja od èelnika HZZO-a, baš kao ni o tvrdanjama ministra zdravstva Andrije Hebranga kako postoje sklopljeni ugovori nekih novinara s ministarstvom i HZZO-om o suradnji. Ministar, naime, nije Odboru dostavio tražene ugovore premda je za to imao tri tjedna, pa su HDZ-ovi èlanovi odbora unatoè protivljenju oporbe izglasali da se ta toèka skine s dnevnog reda.
- Dobili smo jednu jedinu uvredljivu reèenicu! Stoga kao predsjednica Odbora upozoravam da je ministar pretjerao - kazala je vidljivo ogorèena predsjednica Odbora Željka Antunoviæ.
A u reèenici ministar Hebrang tek obavještava èlanove Odbora kako ih je slobodan izvijestiti da se sporna dokumentacija nalazi u fazi prikupljanja. Predsjednica je svejedno inzistirala na tome da se zbog teških optužbi na raèun novinara i državne službe ova toèka konaèno raspravi. Pojasnila je kako je oèito da Hebrang nikada neæe dostaviti popis kad to nije uèinio u tri tjedna, no hadezeovci su mislili drukèije.
No, ono što su neki vanjski èlanovi odbora prepoznali kao netrpeljivost izmeðu SDP-ovaca i HDZ-ovaca nastavilo se i za toèke koja je samo trebala potvrditi primitak kandidatura za izbor jedanaestog èlana Programskog vijeæa HRT-a. HDZ-ovci su, naime, tražili da se uredno proveden natjeèaj ponovi ili poništi, jer je stiglo samo pet kandidatura i jer je natjeèaj objavljen samo u Vjesniku za kojeg je vanjski èlan Tihomir Dujmoviæ ustvrdio da mu je tiraža opskurna. Oporba je je pak tvrdila kako bi poništenje valjanog zakona znaèilo protuzakonitu radnju, a Nenad Staziæ, SDP, suoèen s DZ-ovom upornošæu upitao je èlanove vladajuæe stranke da otvoreno kažu tko im to meðu kandidatima tako nedostaje.
U konaènici ipak je odluèeno da se imena pet kandidata proslijede zastupnièkim klubovima ne bi li se usaglasili tko æe biti jedanaesti Programskog vijeæa, umjesto Slobodana Uzelca koji je postao državnim tajnikom. Kandidati su Duško Ljuština, Vjekoslav Krsnik, Mladen Vilfan, Vladimir Pezo i Vlaho Bogišiæ.

S. PAVIÆ

Povratak

AKTUALNO