hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Autor »Ekumene«: Homoseksualci su preosjetljivi

02.04.2004.

ZAGREB – Grupa za prava seksualnih i rodnih manjina »Iskorak« uputila je otvoreno pismo s oštrom kritikom na izjavu HTV-ove novinarke Verice Sikore u emisiji »Res publica: Ekumena«, prikazanoj u ponedjeljak. Tema priloga bila je religija i spolnost, a novinarka Sikora je ustvrdila da se »na žalost, mora konstatirati da nam je mladost u paklu droge, da se prva seksualna iskustva pomièu prema sve nižoj dobnoj granici, da i meðu mladima ima onih s homoseksualnim iskustvima. Pa što, kažu oni, toga ima i meðu elitom. I tako to postaje stil života.«
    »Iskorak« upozorava da nije prvi put da se u religijskim emisijama HTV-a iznose uvredljivi i neznanstveni stavovi prema homoseksualnim osobama i èitavoj javnosti nameæu nazori temeljeni na religijskom uvjerenju.
    Ustvrdivši da je prilogom prekršen Ustav, Zakoni o ravnopravnosti spolova i istospolnim zajednicama te Kodeks èasti hrvatskih novinara HND-a, udruga od HTV-a, urednika religijskog programa Tonèija Trstenjaka i voditelja emisije Augustina Bašiæa traži da se javno ograde od navedene tvrdnje, a od Sikore traže javnu ispriku. U suprotnom, udruga æe ih tužiti.
    – Nek' pokrenu tužbe, kaže pater Trstenjak i dodaje da on s tim nema ništa jer nije odgovoran urednik.
    Autor emisije Augustin Bašiæ pokušao nam je pojasniti zašto neæe reagirati na otvoreno pismo udruge.
    – Radilo se o emisiji o mladima i seksualnosti, gdje su govorili predstavnici razlièitih religija, katolièke, adventistièke i islama te jedan sociolog. Vodila se polemièna rasprava jer je bilo mnogo suprotstavljenih mišljenja, što smatram vrlo dobrim, kaže Bašiæ.
    – Ne znam zašto su homoseksualci pogoðeni, preosjetljivi su, kaže autor emisije i naglašava da homoseksualnost uopæe nije bila tema emisije. Bašiæ ipak dodaje da poštuje svako odreðenje pojedinca te da razumije da su se pripadnici homoseksualne zajednice osjetili pogoðenima. »To nam nije bila namjera«, tvrdi Bašiæ.
    Autorica priloga za otvoreno pismo je doznala iz medija.
    – Brine me da netko reagira na tu reèenicu. Mislim da bismo se svi trebali složiti da mlade trebamo zaštititi od svih tih izazova dok ne budu dovoljno zreli da sami odluèuju. Kad dovoljno odrastu mogu slobodno birati, no, sve dok su u riziènoj dobi trebaju pomoæ odraslih i to je bila poruka te moje reèenice, istièe Sikora.

M. CRNJAK

Povratak

AKTUALNO