hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Milinoviæ: Crnkoviæ je iskoèio iz traènica

04.04.2004.


RIJEKA – Žao mi je što je naš èlan Ognjen Crnkoviæ iskoèio iz traènica. Ne može nitko iz HDZ-a sebi dopustiti da mijenja brave ili da zabranjuje ulazak novinara »Novog lista« u instituciju u kojoj radi. Tako se mi u novom HDZ-u ne smijemo ponašati bez obzira koliko povrijeðeni nekom odlukom bili, izjavio je Darko Milinoviæ, èlan Predsjedništva HDZ-a i izaslanik predsjednika stranke dr. Ive Sanadera, na juèerašnjoj izbornoj skupštini primorsko-goranskog HDZ-a na kojoj je za predsjednika kao jedini kandidat izabran državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vrankoviæ. Dobio je 197 do 204 moguæa glasa.
    Milinoviæ je u dugom i opširnom obraæanju izaslanicima HDZ-a kazao kako ne vidi gdje se to HDZ služi revanšistièkim metodama. »Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Sanja Crnkoviæ-Pozaiæ poništila je šest pravovaljanih natjeèaja za proèelnike ispostava HZZ-a, samo zato što su se na te natjeèaje javili i bivši proèelnici meðu kojima je bilo HDZ-ovaca. HDZ takvo ponašanje više ne tolerira ni meðu vlastitim èlanovima, a kamoli kad su u pitanju drugi. Ali, moram reæi da mi je žao da se Ognjen Crnkoviæ iznervirao i promijenio brave. Èlanovi HDZ-a moraju stoièki podnijeti i nepravdu ako im se dogodi, i osloniti se na pravnu državu. Pa, i mene su razapinjali nedavno oko rijeèkog KBC-a, ali budimo mudri, ponekad su kritike i opravdane. To je novi HDZ: mi i o svojim èlanovima prihvaæamo kritièku raspravu«, rekao je Milinoviæ.
   
»Glava« paralelne politike

Na naše kasnije pitanje o tome hoæe li Ognjen Crnkoviæ zbog ovakvog ponašanja snositi bilo kakve unutarstranaèke sankcije ili doživjeti »partijski ukor«, Milinoviæ nam je odgovorio: »Pa, evo, upravo sam ga javno ukorio s govornice. To je sigurno dovoljno, ako je uopæe istina da je promijenio brave. Ja to ne znam, ja sam to proèitao u novinama, ali prema nekim mojim informacijama navodno je Crnkoviæ brave promijenio još pred mjesec dana neovisno o ovim dogaðajima.« Buduæi da je u Saboru izjavio kako pismo Darka Jaške kojim je on pokušao sprijeèiti smjenu Ognjena Crnkoviæa ne postoji, Milinoviæa smo pitali kako je moguæe da je onda »Novi list« u posjedu tog pisma, na što je on kazao: »Vi možda i imate pismo, ali ono je nepotpisano. Odgovorno tvrdim da ne postoji potpisano pismo koje je utjecalo na smjenu ravnateljice HZZ-a Crnkoviæ-Pozaiæ. Takvo pismo niti je poslano, niti ga je itko vidio, niti bismo mi u novom HDZ-u tolerirali takav naèin rada.«
    Opæenito, na juèerašnjoj skupštini u rijeèkoj dvorani »Euroherca« Milinoviæ je stalno govorio o »novom HDZ-u«. To nije HDZ koji se odrièe temeljnih postavki stranke koje je utemeljio dr. Franjo Tuðman, nego moderna stranka koja je iz svojih pogrešaka izvukla lekcije i koja æe kao takva dobiti lokalne izbore u Rijeci i PGŽ-u, kazao je Milinoviæ.
   
Nema revanšizma

– A ako i ne pobij
Anðelko Miljaniæ otpao
   
    Izvješæe o radu dosadašnjeg povjerenika za PGŽ Vladimira Vrankoviæa prihvaæeno je bez rasprave. U Županijski odbor Predsjedništvo je predložilo 34 èlana, koliko se i bira, no dodatno se pojavilo još 11 kandidatura, istaknutih na samoj skupštini. Najzanimljiviji kandidat iz nekadašnje struje »vukiæevaca«, Anðelko Miljaniæ, kojega je naknadno kandidirao temeljni ogranak Grbci, otpao je, meðutim, u startu jer nije bio u dvorani kad se proèitalo njegovo ime, a po poslovniku je trebao biti nazoèan da bi se kandidatura potvrdila.
   
    Županijski odbor
   
    U županijski odbor HDZ-a izabrani su: Kolinda Grabar-Kitaroviæ (200 glasova), Nikola Matejèiæ (192), Gaetano Negovetiæ, Anton Mance, Anton Spicijariæ, Ivan Brusiæ, Rudolf Grubišiæ, Marko Æoriæ, Ivoslav Ban, Ivica Brletiæ, Davor Kalèiæ, Irena Ahel, Frano Primorac, Patrik Šegota, Darko Jaška, Josip Boriæ, Tomislav Abramoviæ, Verica Markoviæ, Željko Plazoniæ, Dragutin Crnkoviæ, Ivo Baèiæ, Denis Buterin, Željko Erent, Vladimir Parašæak, Goran Vrban, Dinka Belobrajiæ, Dubravka Bobinac-Ðuriæ, Sanjin Vrkiæ, Tomislav Katiæ i Boris Vlasteliæ.
edimo, pružit æemo ruku pobjednicima i ostati èasna i konstruktivna oporba. To æe biti ljudi koji æe podržati kvalitetne prijedloge bez obzira otkuda oni dolazili, da li iz SDP-a ili iz HNS-a, dodao je Milinoviæ. Kaže i kako je svjestan da se vodstvo stranke prije godinu dana osnivanjem povjerenstava moralo poslužiti jednim nepopularnim potezom, ali u Rijeci je nekad bila smještena jedna od glava voðenja paralelne politike unutar HDZ-a i nju je trebalo odstraniti, rekao je Milinoviæ, oèito misleæi na Darija Vukiæa.
    Milinoviæ je kategorièki ustvrdio kako HDZ-ova Vlada neæe dopustiti rezanje socijalnih prava, niti otpuštanja u sektoru zdravstva, ali tvrdi kako slijedi teška godina za zdravstvo zbog nagomilanih dugova. Progovorio je i o ulozi potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga, upitavši se može li se Hebranga osuðivati kad ne dopušta isplatu 226.000 kuna za samo jednu intelektualnu uslugu ili zbog toga što nije smijenio niti jednog ravnatelja bolnica.
   
    – Bivša Vlada u prvih sto dana smijenila je tristo ravnatelja, a Hebrang nijednoga. Zato se novom HDZ-u ne može pripisati revanšizam, jer èak i ako je smijenjen neki direktor javnog poduzeæa, on sada sjedi u nadzornom odboru te tvrtke, tvrdi Milinoviæ.
   
Zahvalnost Raèanovoj Vladi

On je Raèanoj Vladi javno zahvalio što je otvorila prostor za eurointegracije i pozitivni avis Europske komisije koji æe ovih dana uslijediti, ali ipak æe Ivo Sanader biti zlatnim slovima upisan u povijest kao premijer koji je Hrvatsku uveo u Europu. Na koncu, Milinoviæ je progovorio i o Haagu, rekavši kako se danas kao potpredsjednik Sabora više ne bi vezao lancima u znak prosvjeda za privoðenje hrvatskih generala, ali bi opet tražio ostavku ministra policije da je tretman prema generalima ostao isti. Ovako, kad generali u Haag samovoljno odlaze braniti dignitet Domovinskog rata, razloga za prosvjede više nema. Danas graðani vjeruju Vladi da æe uèiniti sve za njihovu obranu, premda se doista ne može reæi da je i bivša Raèanova Vlada namjerno vodila protuhrvatsku politiku, zakljuèio je Milinoviæ.
    Novi-stari predsjednik Vladimir Vrankoviæ istièe kako je stranka u proteklih godinu dana stabilizirana i konsolidirana, osloboðena je pozitivna energija i aktivirano je èlanstvo. Stranka je postala moderna tribina za izražavanje stavova, pa i kritika, a prestala je biti poligonom za realizaciju uskih osobnih interesa.
    Skup HDZ-a pozdravili su predstavnici HSS-a, SDP-a, SDAH, DC-a, HIP-a, HKDU-a te PGS-a, èiji je predsjednik Nikola Ivaniš ustvrdio kako se glavni politièki zadaci HDZ-a danas sve više podudaraju s politikom ostalih demokratskih stranaka te se stvaraju preduvjeti za suradnju na svim razinama.

"Prilagoðeno

Povratak

AKTUALNO