hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mesiæ: Nije se razgovaralo o prisluškivanju novinara

04.04.2004.

ZAGREB – Predsjednik Republike Stjepan Mesiæ izjavio je juèer na uobièajenom subotnjem okupljanju »Na kavi s Predsjednikom« da æe optužnice tužiteljstva Haškog suda komentirati tek kad ih vidi, i tada æe o njima moæi reæi svoje mišljenje.
    – Teško mi je komentirati optužnice jer ih nisam dovoljno prouèio, izjavio je novinarima Mesiæ, naglasivši kako bi se prema njegovom mišljenju veæ optuženi generali Èermak i Markaè trebali braniti sa slobode jer su se predali svojevoljno, bez da ih je itko priveo. Nadodao je i kako se oèekivalo da æe njihov boravak u Haagu biti kratak, no da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte procijenila da se na neka pitanja mora odgovoriti i prije nego što poène suðenje. Koliko æe to trajati, tjedan ili dva, »uistinu je teško reæi«, kazao je Mesiæ.
    Predsjednik se osvrnuo i na navodno prisluškivanje pojedinih novinara kazavši kako je Franjo Turek, bivši šef POE, održao prezentaciju u njegovom uredu na kojoj je istaknuo kako su se pojedini novinari pratili zbog njihovih kontakta s nekim obavještajcima, no da prisluškivanja nije bilo.
    – Niti jednom na prezentaciji nije eksplicitno spomenuto da se novinari prisluškuju, meðutim, o èemu je bilo rijeèi na prezentaciji koja se održala kod premijera Ive Sanadera, ne mogu kazati ništa jer joj nisam nazoèio, rekao je Mesiæ.
    Na upit novinara o moguæim novim zaduživanjima u inozemstvu Mesiæ je istaknuo kako je oèito da hrvatska privreda ne trpi više daljnje zaduživanje te da moramo èiniti »najveæe napore da ponovno aktiviramo svoju proizvodnju i izvoz putem svoga kapitala, ali i angažiranjem stranog kapitala i strane tehnologije«.
    Dodao je da treba »motivirati proizvodnu, a demotivirati izvoz sirovina«, kao što je primjerice drvo, te zakonskim propisima pomoæi da se strancu, vlasniku kapitala, isplati u Hrvatskoj proizvoditi.
    Mesiæ je rekao da »oèito postoje lobiji koji se bogate na izvozu drvne mase«.
    Dodao je kako je neprihvatljivo da u Hrvatskoj ima toliko puno neobraðenog poljoprivrednog zemljišta, te da uvozimo hranu, umjesto da hranimo Europu i druge.
    Ponovo se zauzeo i za otvaranje više »slobodnih zona«.
    »Važno je zaposliti ljude, a to možemo na otocima, u priobalju, na kontinentalnom dijelu, a posebno na onom dijelu koje je bilo zahvaæene ratom«, rekao je Mesiæ i dodao kako je obišao slobodne zone u svijetu gdje su uspostavljene proizvodnje na najvišoj tehnološkoj razini.
    – Ali mi moramo dati takav propis koji æe motivirati dolazak u našu slobodnu zonu, da bi onaj koji proizvodi kod nas, bio konkurentan u svijetu, rekao je Mesiæ.
    Dodao kako se èetiri godine bori za slobodne zone, i pokušava uvjeriti ljude da tu možemo napraviti veliki iskorak u zapošljavanju.
    Predsjednik Mesiæ primio je juèer i 47 osoba iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, nogometnu reprezentaciju Hrvatskog sabora, djelatnike Rafinerije nafte Rijeka i Maziva Rijeka, te šestero graðana iz Zagreba, Splita, Osijeka, Velike Gorice i Maruševca.

M. O

Povratak

AKTUALNO