hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Fizièki napad na novinara Slobodne

08.04.2004.

SPLIT - Juèer oko 14.30 sati Marko Didiæ, novinar Crne kronike Slobodne Dalmacije, fizièki je napadnut na nogostupu Ulice Domovinskog rata, ispred kladionice "Favorit".
Tu u blizini kladionice išao sam na bankomat podignuti novac. Nakon toga sam krenuo prema autobusnoj stanici i taj me je èovjek ispred kladionice "Favorit" poèeo vrijeðati i govoriti mi "što je pièko novinarska, što ti ono pišeš o Sesaru, i ja sam pripadnik HV-a" (napadaè je mislio na tekst o satniku Vinku Sesaru koji je pokušao iz prodajnog centra "Kaufland" ukrasti raznih artikala u vrijednosti od oko 320 kuna, op.a.). Ja sam ga pitao u èemu je problem i tada me je taj omanji "Markonabildani muškarac poèeo tuæi. Kako sam nedavno operirao kralježnicu, jedva sam mu se suprotstavio i uzvratio mu s nekoliko udaraca. On je mene udario u lijevu stranu lica, razbio mi naoèale i pokidao majicu. Napad su jasno vidjeli svi koji su sjedili u kladionici, a netko je napadaèu viknuo "nemoj, Èova, nemoj". Kako me nenadano napao, tako je i otišao preko ceste. Bio je obuèen u jaknu i hlaèe od jeansa i plavu majicu — rekao nam je vidljivo uzrujani Marko Didiæ kojemu nitko od brojnih prolaznika i oèevidaca u kladionici i susjednim kafiæima nije pritekao u pomoæ.
Policija je promptno došla na mjesto fizièkog napada, gdje su uzeli izjavu od Marka Didiæa i krenuli u potragu za napadaèem, prethodno odvevši napadnutog novinara na Hitni kirurški prijam splitske bolnice. Marko Didiæ je na lijevoj strani glave, blizu sljepooènice, imao vidljivu modricu, popraæenu jakim crvenilom.
Medicinskom obradom u Klinièkoj bolnici Split utvrðeno je da je Didiæ zadobio lakše tjelesne ozljede, hematom na lijevoj strani lica i ozljedu lijeve šake, te je nakon saniranja ozljeda pušten na kuænu njegu.
Inaèe, tekst zbog kojeg je po svemu sudeæi napadnut Marko Didiæ objavljen je 10. ožujka ove godine na stranicama našeg lista.
Iz Službe za odnose s javnošæu Ministarstva obrane tada je potvrðeno da su u MORH-u upoznati s tim sluèajem i da je protiv Vinka Sesara pokrenut stegovni postupak za stegovni prijestup i da je èitav sluèaj proslijeðen Vojnostegovnom tužiteljstvu u Splitu.

Ivica MARKOVIÆ

Povratak

AKTUALNO