hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hebrang nije govorio istinu

09.04.2004.

ZAGREB – Struktura poziva u emisiju »Nedjeljom u dva« kada je gostovao sad veæ smijenjeni ravnatelj KBC-a Zagreb Josip Paladino, a koju je izradio HT, dokazuje da je glasanje bilo regularno, odnosno da nije bilo grupiranih poziva, doznajemo iz pouzdanih izvora.
    Iako su nam u HT-u juèer rekli tek da je napravljena struktura poziva, odnosno da je gotova istraga o grupiranim pozivima na anketu, nikakve detalje nisu nam htjeli otkriti, tvrdeæi da te informacije mogu dati samo ugovaratelju usluge, odnosno HRT-u. U vrijeme pisanja ovog teksta na HRT-u još uvijek nisu dobili informacije iz HT-a, no potvrdili su nam da im je obeæano kako æe ih dobiti do kraja dana.
    Prema neslužbenim informacijama utvrðeno je da je anketa bila regularna, odnosno da nije bilo onako grupiranih poziva kako je to tvrdio potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.
    Naime, Hebrang je kazao da je prema njegovim podacima 50 posto poziva stiglo sa samo sedam telefonskih linija. Te je tvrdnje potkrepljivao s dvije razlièite prièe koje je proteklih dana poricao, no cijelo je vrijeme tvrdio da je istina o grupiranim pozivima. Najprije je tvrdio da su mu poznanici iz HT-a dali taj podatak, što se pokazalo kao neistina s obzirom na rezultate HT-ove istrage.
    Kasnije se predomislio pa je opovrgnuo cijelu prièu o prijateljima u najveæoj telekomunikacijskoj kompaniji odluèivši se za »poznanike iz SDP-a« koji su mu priznali da su morali tijekom cijele emisije zvati anketu po nalogu stranaèkih šefova. Navodno je preko njihovih informacija na neki èudan naèin došao do zakljuèka da je sa sedam SDP-ovih telefona tijekom sat vremena stiglo više od 20.000 poziva.
    Treba podsjetiti i da je u svom intervjuu u Vjesniku, na koji se cijelo vrijeme pozivao, Hebrang doslovno kazao da je do informacije o sedam linija i 50 posto poziva došao (govori u množini) provjerom telefona s kojeg je pozivano.
    Ako su uistinu rezultati HT-ove male istrage o postojanju grupiranih poziva toèni, šteta za Hebranga zapravo je manja. Iako je pokazao da je neozbiljan politièar koji ima problema s govorenjem istine, èini se da to ne zabrinjava èelnike ove zemlje. O tom se problemu, naime, Vlada nije niti jednom oèitovala, a kamoli da je premijer Sanader od svog ministra zatražio objašnjenje za svoje, pokazalo se, neistinite tvrdnje.

S. VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO