hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zakon se ne donosi zbog Paviæa, veæ radi EU

17.04.2004.


SPLIT – Predsjednik Sabora Vladimir Šeks za juèerašnjeg boravka u Splitu, gdje se održala izborna skupština Županijskog odbora HDZ-a, najviše je govorio o novom zakonu o lokalnoj i podruènoj samoupravi.
    – Novi Zakon trebao bi biti usvojen do ljeta, kako bi u svibnju 2005. mogao biti primijenjen na lokalnim izborima. U saborskoj proceduri veæ je HNS-ov i PGS-ov prijedlog Zakona, pristigao je i SDP-ov, a Vlada æe uskoro poslati i vlastiti, rekao je Šeks na sastanku s Peronjom.
    – Hrvatska je, osim Srbije, jedina zemlja u Europi koja naèelnike opæina, gradonaèelnike i župane, bira posredno, prema modelu iz 1992. godine. Hrvatski graðani do sada nisu znali tko æe im biti gradonaèeln
Sanader: Novi Zakon po preporuci Europske komisije
   
    Na novinarsko pitanje kako æe se nova odredba o nedopuštenoj koncentraciji na medijskom tržištu odraziti na prodaju »Slobodne Dalmacije«, premijer Sanader nije izravno odgovorio, nego je objasnio razloge zbog kojih je u Zakonu o medijima ostalo ogranièenje od 40 posto tržišta koje neki nakladnik ne smije prijeæi nakon nove akvizicije. »Za to smo se odluèili na preporuku Europske komisije. Imali smo dvije varijante, jednu po kojoj kao i do sad ne bi bilo prepreke kupnji, ako prije nje neki nakladnik ne prelazi 40 posto udjela i drugu po kojoj se skupa s novom akvizicijom ne smije preæi taj udio. Izrièita preporuka Europske komisije bila je ova druga varijanta«, kazao je premijer. Pojasnio je da je takva odluka Vlade logièna, s obzirom da æe Hrvatska nakon oèekivanog pozitivnog avisa i dobivanja statusa kandidata u lipnju svejedno morati usklaðivati svoju zakonsku regulativu s europskom.

J. M.


   
    Le Monde uzor podjele vlasništva
   
    Šeks je spomenuo moguænost rješenja pitanja vlasništva Slobodne Dalmacije po uzoru na francuski Le Monde.
    – Tamo treæinu dionièara èine zaposleni, treæinu strateški partner i treæinu država. Taj model izvrsno funkcionira u Le Mondeu, a o tome bi li funkcionirao u Slobodnoj treba provesti rasprave, o tome trebaju dati mišljenje novinari i ostali uposlenici Slobodne Dalmacije i vlasnik, rekao je Šeks.
ici, naèelnici ili župani, veæ su to odreðivale politièke stranke, a stranke su se do sada nerado odricale te moguænosti, rekao je predsjednik Sabora.
    – Najosjetljiviji problem bit æe pitanje tko bi i kako mogao smjenjivati neposredno izabrane lokalne èelnike, rekao je Šeks dodajuæi da tu postoje razlièita razmišljanja, a konaèan model trebalo bi definirati kroz javnu raspravu na razini gradova i opæina.
    Na upit novinara, predsjednik Sabora osvrnuo se i na spekulacije o razlozima žurnog upuæivanja u saborsku proceduru novoga Zakona o medijima.
    – Nije nam namjera sprijeèiti EPH da kupi Slobodnu Dalmaciju, kako tvrdi Ninoslav Paviæ. Razumijem gospodina Paviæa kada on osjeæa kao da je to usmjereno protiv njega, ali nije, jer se radi o tome da Hrvatska mora uskladiti i svoje medijsko zakonodavstvo, u pogledu vlasništva, sa zakonodavstvom EU. Bude li Zakon usvojen, onaj tko želi postati vlasnikom nekog tiskanog medija, u trenutku ulaska u natjecanje za kupnju novoga medija neæe smjeti biti vlasnikom više od 40 posto medijskog prostora, rekao je Šeks ne želeæi odgovoriti na pitanje hoæe li se zbog toga ponoviti ili poništiti natjeèaj za prodaju splitske novinsko-izdavaèke kuæe.

Zoran KRŽELJ

"Prilagoðeno


Povratak

AKTUALNO