hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bez HDZ-a nema ni posla,ni dolara

29.04.2004.

To se da zakljuèiti iz tvrdnje Pere Novaka, predsjednika organizacijskog odbora »Grupe 100«, koja okuplja hrvatske poslovne ljude iz cijelog svijeta s ciljem ulaganja u Hrvatsku. Naime, Novak tvrdi da hrvatski iseljenici »prije nisu mogli ulagati u domovinu jer ih je bivša vlast smatrala iskljuèivo HDZ-ovcima, pa ih nitko nije pozivao na suradnju«. Sada je po njegovom mišljenju Hrvatska politièki stabilna i zrela zemlja, pa æe dobiti i dugo priželjkivane dolare.
    Graðanima Hrvatske koji vape za otvaranjem novih radnih mjesta, trebala bi biti jasna poruka da æe posla i ulaganja biti samo ako budu pametno glasali na izborima, odnosno ako ne ponove grešku i glasaju za HSS, SDP ili, primjerice, LS.
    Stvar bi bila još jednostavnija da je Novak barem objasnio zašto su iseljenici u najveæem broju sluèajeva zazirali od ulaganja u Hrvatsku do 2000. godine, kad na vlasti nije bila nekooperativna koalicija nego HDZ. Ili zašto je on sam odustao od kupnje Slobodne Dalmacije, te je li to bilo zato što je na vlasti bila Vlada koja nije voljela HDZ-ovce ili zato što mu se taj posao èinio neisplativ. Mogao bi mu i Androniko Lukšiæ objasniti kako je ipak i za prošle vlasti bilo moguæe kupovati hotele, ako se ima dovoljno volje i novca. Sve to moglo bi zbuniti tuzemne Hrvate, pa bi ne daj Bože mogli pomisliti da je osim »politièke stabilnosti i zrelosti« zemlje za nevjerojatan obrat u ponašanju iseljenika manje kriva ljubav prema domovini, a više kooperativnost stranke koja radi toga jedina zaslužuje vlast u zemlji. U Vladi bi uz prvotno oduševljenje morali razmisliti i o tome da njezini graðani znaju da Novak svoje carstvo u inozemstvu sigurno nije izgradio dijeleæi politièke lekcije, pa je pitanje zašto misli da to može u Hrvatskoj.


Povratak

AKTUALNO
Priručnik: Sloboda izražavanja, Zakon o medijima i novinarska kleveta
Unaprjeđivanje kvalitete visokog obrazovanja uz primjenu HKO-a
Zakon o medijima i drugi zakoni
Nagrade
HND Newsletter

Agencija za elektroničke medije

International Federation of
Journalists

European Federation of
Journalists

Committee to Protect Journalists

Reporters without Borders

SEEMO

Article 19

IT support by IDE3 IT