hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Imenovani èlanovi Vijeæa za elektronièke medije

05.05.2004.

ZAGREB, 4. svibnja – Hrvatski sabor imenovao je prošli petak sedmoricu èlanova Vijeæa za elektronièke medije, koje æe dodjelu radijskih i televizijskih koncesija preuzeti od dosadašnjeg Vijeæa za radio i televiziju.
Dvoje èlanova Vijeæa za elektonièke medije, Irena Vuksanoviæ i Nebojša Gladoviæ, imenovani su na tri godine, Denis Perièiæ i Ljubomir Stefanoviæ na èetiri, a Jure Ivanèiæ, Marko Mariæ i Milivoj Pašièek na pet godina.
Vijeæe je osnovano osam mjeseci nakon što je stupio na snagu Zakon o elektronièkim medijima prema èijim je prijelaznim odredbama bivša koalicijska vlada trebala u roku mjesec dana predložiti Saboru èlanove Vijeæa.
Buduæi da Vijeæe, meðu ostalim, odluèuje o dodjeli i produljenju koncesija za radijsku i televizijsku djelatnost, to što se kasnilo s njegovim osnivanjem dovelo je u pitanje zakonito emitiranje nekih radijskih i TV-postaja kojima je istjecao rok za koncesiju.
Stoga je Vijeæe za radio i televiziju lani u listopadu odluèilo do 30. lipnja produljiti koncesije svim radijskim i TV-postajama kojima æe do tada prestati vrijediti ranije dodijeljene koncesije.
Odluka o produljenju koncesija obuhvatila je 25 radijskih i jednu televizijsku postaju.
Uz dodjelu koncesija, Vijeæe za elektronièke medije ima ovlasti oduzimati koncesiju ako se krši zakon, te nadzirati provedbu odredaba o programskim naèelima.
Dužnost èlana Vijeæa je profesionalna, a sredstva za rad tog tijela osigurat æe se iz iznosa od 0,5 posto ukupnog godišnjeg bruto prihoda koji su u prethodnoj godini ostvarili nakladnici elektronièkih medija. (Hina)

Povratak

AKTUALNO