hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Služiti opæem dobru, a ne tuðim interesima

20.05.2004.

ZAGREB – Suradnja izmeðu Katolièke crkve i medija kod nas bitno je zadnjih godina promijenjena na bolje, reèeno je na tradicionalnom godišnjem susretu, u povodu Dana medija, kardinala Josipa Bozaniæa i nadbiskupa Ivana Devèiæa, predsjednika Medijskog odbora HBK s glavnim urednicima hrvatskih medija i novinarima koji prate vjerski život.
    Susret je održan u tajništvu HBK izlaganjem Ivana Mekleniæa, glavnog urednika Glasa Koncila, posebno aktualiziravši temu znaèajnih na raznim razinama priloga Katolièke crkve hrvatskom ulasku u EU. Istaknuta su u tom smislu znaèajna zalaganja kardinala Bozaniæa koji je pak upitan o raspravi o jeziku u EU ustvrdio da je rijeè o znaèajnom pitanju unutar Unije i njenih institucija. »Nije lako napraviti model koji æe sve zadovoljiti i istovremeno biti efikasan. Europa je izazova drugaèijih od drugih kontinenata, europska specifiènost je bogatstvo kultura, jezika, povijesti. Zato je potrebno tražiti naèin kako saèuvati identitet – jer to èini Europu Europom. U razmjeni posebnosti oèituje se bogatstvo, a traže se i moguænosti sudjelovanja svih s razlièitim inicijativama«, rekao je kardinal odgovorivši takoðer da hrvatski biskupi uviðaju zaostatak Hrvatske u odnosu na EU da bi im bilo draže da je drukèije. Ustvrdio je da hrvatski episkopat uvijek spreman suraðivati za dobro i s predstavnicima vlasti te da u tom vidu ima i susreta.
    O pitanju pak reduciranja nedjeljnog rada kardinal je rekao da je to graðanska inicijativa oko koje su sada na potezu Vlada, odnosno Sabor.
    Ravnatelj IKE prof. Anton Šuljiæ aktualizirao je pitanje medijskog odnosa prema nekim crkvenim dogaðanjima, rekavši da se neke važne ignorira a neke marginalne preferira, slikovito pitajuæi o medijskim kriterijima: »Zašto se zaobilazi slona a primjeæuje muhu«. U tom kontekstu nadbiskup Devèiæ se založio da mediji donose što objektivniji prikaz crkvenih stavova, kako bi javnost mogla doznati ono što Crkva stvarno govori i zastupa rekavši da svatko u skladu sa svojim uvjerenjima može komentirati. Sugerirao je medijima da više senzibiliziraju javnost za neke teme i probleme poput obitelji ili mladih, kako bi se dalo prilog pokretanju procesa u našem društvu. Upitan o odnosu medija i Crkve kardinal Bozaniæ izrazio je želju »da svi napredujemo na usavršavanju pozitivnih kriterija oko veæeg promicanja slobode, opæeg dobra koje je naše hrvatsko dobro, da to bude glavni cilj, a da što manje služimo tuðim interesima«.
Mirjana GRCE

Povratak

AKTUALNO