hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Galiæ: RTV pristojba veæ je porez i ne može se dodatno oporezovati

16.05.2004.

ZAGREB – Najave iz Banskih dvora da se razmatra uvoðenje PDV-a na RTV pristojbu na Prisavlju su doèekane s negodovanjem. Naime, glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galiæ kazao nam je juèer da, iako još nikakve službene naznake nemaju da se pristojba planira oporezovati, na HRT-u pripremaju argumentaciju koja bi to trebala osporiti.
    – Tijekom saborske rasprave o Zakonu o HRT-u pristojba je obrazložena kao porez na radijski ili televizijski prijamnik. Stoga smatramo da, pošto se zapravo radi o porezu, nije moguæe uvesti »porez na porez«, kazao nam je Galiæ.
    Prema njegovim rijeèima, argumenti HRT-a zadržat æe se na tome i na primjerima ostalih europskih zemalja u kojima se pristojba ne oporezuje. Rijeè je o èak 95 posto, od tranzicijskih do velikih europskih zemalja, dok je pitanje RTV pristojbe drukèije riješeno jedino u nekim skandinavskim zemljama. U Hrvatskoj je, smatra Galiæ, država odredila da se radi o porezu te je ustupila HRT-u pravo da direktno ubire taj porez. U europskim zemljama postoje i modeli koji pitanje RTV pristojbe doista precizno definiraju kao porez koji ubire država, pa ga prosljeðuje državnoj medijskoj instituciji, dok je Hrvatska preuzela model u kojem se izbjegava administracija pa novac direktno sjeda na raèun HRT-a.
    Galiæ kaže da u obranu neoporezivanja pristojbe raspolaže još nekim argumentima, ali da æe se za sada zadržati samo na ova dva, dakle na argumentima iz saborske rasprave i na primjerima iz veæine europskih zemalja.
    Na neka neslužbena tumaèenja iz Vlade da bi PDV trebalo naplatiti jer HRT karticu za gledanje satelitskog »HRT plusa« naplaæuje (i to nemalih 165 kuna), Galiæ odgovara da taj iznos ne ubire HRT nego Odašiljaèi i veze, te da se »HRT plus« ne financira niti jednom lipom od pristojbe.
    – Tih 165 kuna su iskljuèivo troškovi kartice, a ubiru ih Odašiljaèi i veze. Taj program ima vlastiti marketing i on je svojevrsno ulaganje u buduænost jer je digitalna televizija zapravo ono što nas u buduænosti èeka, kaže Galiæ.
    Tvrdnje da Sanaderova vlast uvoðenjem poreza na pristojbu zapravo želi osiromašiti HRT za 250 milijuna kuna i tako dovesti u pitanje Galiæevo poslovanje, što bi na kraju rezultiralo razlogom za njegovu smjenu, Galiæ nije želio komentirati.
S. VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO