hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

20. svibnja 2004. FOTO-IZLOŽBA U NSB-u

21.05.2004.

feral

Kad ovaj broj Ferala bude izlazio iz štamparije, u Nacionalnoj i sveuèilišnoj biblioteci u Zagrebu bit æe otvorena izložba najboljih novinskih fotografija iz cijeloga svijeta, koje su objavljene tokom prošle godine. Izložbu je organizirala nezavisna organizacija World Press Photo iz Nizozemske, koja svake godine bira najbolje novinske fotografije iz razlièitih fotoreporterskih oblasti (udarna vijest, udarna reportaža, snimke i reportaže iz svakodnevnog života, teme koje su u centru javne pažnje, portreti, snimke prirode...), pa onda s tim fotografijama kreæe na put oko svijeta: sluèaj je htio da izložba ove godine na svoju svjetsku turneju krene upravo iz Zagreba.

Zagrepèani æe tako u Nacionalnoj i sveuèilišnoj biblioteci do sredine lipnja imati priliku da uživaju u dramatiènim prizorima što su obilježili prošlu godinu na Zemaljskoj baloti: od dirljivih slika rata u Liberiji i potresa u iranskom gradu Bamu do fotografija jednog sela u Kini koje je u potpunosti zaraženo AIDS-om te fascinantnih slika zaboravljenih Hmong ratnika u Laosu.

Meðu fotoreporterskim biserima, naravno, najviše pažnje plijene oni iz iraèkoga rata, a meðu tim fotografijama èlanove WPP-ova žirija najviše je dojmila ona koju je snimio francuski fotoreporter Jean-Marc Bouju (Associated Press)...

Ova bilješka nikako nije poziv da se zaputite do NSB-a kako bi uživali u ljudskoj patnji i stradanju. U NSB treba otiæi da biste se divili majstorluku ljudi s kamerom koji su imali hrabrosti biti tamo gdje se lako gubi glava i koji su znali upotrijebiti kameru kako bi isprièali prièe o ljudskoj nevolji i tuzi. (I. Ð.)

Povratak

AKTUALNO